פסיכותרפיה וריפוי ברוח יהודית


חזרה לפורום

פסיכותרפיה וריפוי ברוח יהודית


רמת אבטחה: פתוח לכולם (השתתפות לחברים שנרשמו בלבד)

תגיות נושא: מחלות נפש | מידע למטופל | דת ואמונה | היסטוריה | פסיכולוגיה יהודית | טיפול משפחתי | תרבות ואמנות | מיתוסים ואגדות
חיפוש   

תצוגה 
פרופיל מקצועי ופרטים ליצירת קשר, ברשימת חברי הקהילה בפסיכולוגיה עברית, 45ש"ח לחודש בתשלום שנתי
מערכת 'בינינו' מזמינה אתכם.ן לשלוח תקצירים בני 200 מילים לקראת הגיליון הקרוב.
מנהלי הפורום מנהלי הפורום
כעת בפורום כעת בפורום   [כל ההודעות...]
ליששכר - איש הרוח
קבצים קבצים
דפיות פורום דפיות פורום  [+] הוסף דפית
 אתרי פסיכויהדות
 בטיחות בדרכים
 חגים וערכים
 חינוך ברוח יהודית על פי דר' יאיר כספי ויששכר עשת
 טיפול פסיכולוגי יהודי
 מטפלים ברוח יהודית
 ניצנים אחרי קטיף, סיוע למפונים
 ספרי פסיכו. יהדות
 פרשת השבוע
 ראש חודש
 שאלוני ד"ר יאיר כספי, אונ. תל אביב, המרכז למורשת היהדות, התכנית לפסיכולוגיה ביהדות.
 שבת
 שמירת הלשון
 תוכנית המדרגות. מאת דר יאיר כספי
 

 

     בין שמים לארץ   

 

 

סקר בYNET מ2006

לשאלה "האם אתה מאמין שאלוהים בהגדרתו הדתית קיים?" השיבו 71% בחיוב ו-29% בשלילה. 100% מהדתיים, יחד עם 91% מהמסורתיים ו-47% מהחילונים מאמינים בקיומו של האל. מה שאומר שכמחצית ממי שמגדירים עצמם "חילונים" מאמינים בקיום אלוהים.

 פסיכותרפיה וריפוי ברוח יהודית 1

      

 

משנה מסכת אבות פרק א

(יב)...הִלֵּל אוֹמֵר, הֱוֵי מִתַּלְמִידָיו שֶׁל אַהֲרֹן, אוֹהֵב שָׁלוֹם וְרוֹדֵף שָׁלוֹם, אוֹהֵב אֶת הַבְּרִיּוֹת וּמְקָרְבָן לַתּוֹרָה:

(יד) הוּא הָיָה אוֹמֵר, אִם אֵין אֲנִי לִי, מִי לִי. וּכְשֶׁאֲנִי לְעַצְמִי, מָה אֲנִי. וְאִם לֹא עַכְשָׁיו, אֵימָתָי:

(טו) שַׁמַּאי אוֹמֵר, עֲשֵׂה תוֹרָתְךָ קֶבַע. אֱמוֹר מְעַט וַעֲשֵׂה הַרְבֵּה, וֶהֱוֵי מְקַבֵּל אֶת כָּל הָאָדָם בְּסֵבֶר פָּנִים יָפוֹת:

 

 

 

    

פרשת ויקרא ספר ויקרא פרק א' – ה'

קורבן עולה. קבלת החלטות באמצעות שיקולים פסיכולוגיים ומוסריים.

   בני ישראל עומדים לצאת למסע בן ארבעים שנה במדבר. ספר ויקרא מתחיל בפרק א בקריאה: (א) וַיִּקְרָא אֶל משֶׁה וַיְדַבֵּר ה' אֵלָיו מֵאֹהֶל מוֹעֵד לֵאמֹר: (ב) דַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְאָמַרְתָּ אֲלֵהֶם אָדָם כִּי יַקְרִיב מִכֶּם קָרְבָּן לַה' מִן הַבְּהֵמָה מִן הַבָּקָר וּמִן הַצֹּאן תַּקְרִיבוּ אֶת קָרְבַּנְכֶם: (ג) אִם עֹלָה קָרְבָּנוֹ מִן הַבָּקָר זָכָר תָּמִים יַקְרִיבֶנּוּ אֶל פֶּתַח אֹהֶל מוֹעֵד יַקְרִיב אֹתוֹ לִרְצֹנוֹ לִפְנֵי ה': (ד) וְסָמַךְ יָדוֹ עַל רֹאשׁ הָעֹלָה וְנִרְצָה לוֹ לְכַפֵּר עָלָיו:

   "אדם כי יקריב..." ומפרשים חכמים: אדם כי יתקרב אל אלוהים. הקרבן שמדובר בו בפסוקים אלו הוא קרבן העולה: "אם עולה קרבנו". זהו הקרבן מרצון, זוהי הקרבה לאלוהים מרצוננו.

   ספר הזוהר בוחר להתחיל את דבריו על ספר ויקרא, בדברי רבי אליעזר שפתח ואמר על הפסוק: "שאל לך אות מעם ה' אלוהיך העמק שאלה או הגבה למעלה." זהו פסוק מספר ישעיה פרק ז' המובא בהקשר לסיפור הטראגי של עם ישראל ערב הגליית עשרת השבטים וצמצום אחיזת בני ישראל בארץ ישראל לממלכת יהודה הקטנה בלבד. "(א) וַיְהִי בִּימֵי אָחָז בֶּן יוֹתָם בֶּן עֻזִּיָּהוּ מֶלֶךְ יְהוּדָה עָלָה רְצִין מֶלֶךְ אֲרָם וּפֶקַח בֶּן רְמַלְיָהוּ מֶלֶךְ יִשְׂרָאֵל יְרוּשָׁלִַם לַמִּלְחָמָה עָלֶיהָ וְלֹא יָכֹל לְהִלָּחֵם עָלֶיהָ...(י) וַיּוֹסֶף ה' דַּבֵּר אֶל אָחָז לֵאמֹר: (יא) שְׁאַל לְךָ אוֹת מֵעִם ה' אֱלֹהֶיךָ הַעְמֵק שְׁאָלָה אוֹ הַגְבֵּהַּ לְמָעְלָה: (יב) וַיֹּאמֶר אָחָז לֹא אֶשְׁאַל וְלֹא אֲנַסֶּה אֶת ה': אחז בוחר שלא לרצות לשקול שיקול רוחני בבואו לקבל החלטה מה לעשות לנוכח איום ממלכת ישראל על ממלכתו ממלכת יהודה..

   בתקופה זו, ממלכות ישראל ויהודה נפרדות. עם ישראל מפורד. מלך ישראל פקח בן רמליהו, מתחבר עם רצין מלך ארם להילחם עם מלכות יהודה המתפוררת.

   אחז המאוים אינו מחפש דרך לאחד את העם מחדש, הוא מתחבר אל ממלכת אשור. ישעיהו הנביא מזהיר את אחז מברית זאת, אולי מחפש ישעיהו את ההזדמנות לאיחוד בעם, או לפחות לא להעמיק את השנאה והפילוג. אחז אינו נשמע לקולו. בעידודו, אשור מצליחים להרוס את דמשק ואת ישראל. ברגע היסטורי זה אחז מנצח בהימור הפוליטי שלו,

   ממלכת ישראל דועכת והולכת. לאחר מותו של פקח בן רמליהו, עולה למלוכה על ישראל הושע בן אלה. שלמנאסר מלך אשור עולה על ישראל, כובש את ממלכת ישראל/ שומרון, ומגלה את עשרת השבטים לאשור. וכך הקיץ הקץ על מלכות ישראל. ואילו אנו, איבדנו את עשרת השבטים שהוגלו. ממלכת יהודה נשארת שריד קטן מעם ישראל הגדול.

  ההחלטות שאנו מקבלים בחיינו, משפיעות לטווח ארוך. ישעיהו מציע לנו (יא) שְׁאַל לְךָ אוֹת מֵעִם ה' אֱלֹהֶיךָ הַעְמֵק שְׁאָלָה אוֹ הַגְבֵּהַּ לְמָעְלָה:" הבה נתייחס ברצינות להתלבטויות שלנו. נברר עמוק בליבנו, בעולמנו הנפשי, ונחפש תשובה גם בעולם הרוחני העליון.

   רבי אליעזר המובא בזוהר, מספר לנו כי בדורות הקדומים היו יודעים להסתכל בחכמה עליונה היא חכמה רוחנית שיש בה עקרונות מוסריים נעלים ליחסים בין אדם לחברו. ואילו בימינו? אם נשים לב, אנו מסתכלים ברגעי התלבטות בעיקר בחכמת הפסיכולוגיה העמוקה: "הסתכלתי בדורות קדומים לדורות אחרונים. מה בין דורות קדומים היו יודעים ומסתכלים בחכמה עליונה, ויודעים לצרף אותיות שניתנו לו למשה בסיני, ואפילו רשעים שבהם בישראל היו יודעים תוך אותיות חכמה עליונה, ויודעים תוך אותיות עליונות ותוך אותיות תחתונות החכמה להנהיג מעשים בזה העולם."

   בל נשכח לצד הפסיכולוגיה את השיקולים המוסריים הנעלים, כאשר אנו באים לקבל החלטה לגבי המשך דרכינו בעניין זה או אחר.

 

שבוע טוב

יששכר

 

 

 

 

פרשת ויקרא ספר ויקרא פרק א' – ה'

תשס"ה  

 

חטאים בימינו האמנם?

האם אפשר להחזיר את המילה חטא לשפה היום יומית? חטא במובן של פגיעה באחר או בעצמי או בסביבה. חטא במובן של פגיעה בסדר הטוב, בהרמוניה האפשרית, בחוק, בכללים. נסו להשתמש במילה זו ביום יום. שתפו זה את זה ואותנו בחוויות המתעוררות, בחטאים שלא בכוונה ובכוונה, בשינויים ביחסים, בערנות לכבוד האדם והסביבה.

מחבר משלי מציע גם לנו ההורים להעביר את המסר הבא לילדינו:

משלי א'  (י) בְּנִי אִם יְפַתּוּךָ חַטָּאִים אַל תֹּבֵא: (יא) אִם יֹאמְרוּ לְכָה אִתָּנוּ...(יג) כָּל הוֹן יָקָר נִמְצָא נְמַלֵּא בָתֵּינוּ שָׁלָל: (יד) גּוֹרָלְךָ תַּפִּיל בְּתוֹכֵנוּ כִּיס אֶחָד יִהְיֶה לְכֻלָּנוּ: (טו) בְּנִי אַל תֵּלֵךְ בְּדֶרֶךְ אִתָּם מְנַע רַגְלְךָ מִנְּתִיבָתָם: (טז) כִּי רַגְלֵיהֶם לָרַע יָרוּצוּ...

רחל שפירא בשירה "שבת בליבך." מציעה דרך לחשבון נפש קטן כדי לעשות שבת בלב: "את שואלת מה השתקת, ומה הרבית לומר לטוב או רע? ואיזה איזה חטא מצאת בלחם השגרה? כאשר השמש מנמיכה, מאין באה הברכה? מהו כוחך, מה בתוכך אינו נסוג מחשיכה כאשר השמש מנמיכה? מאין באה הברכה?"

לא יאומן שמעטו שלחיים חפר הפיזמונאי הראשי של הצ'יזבטרון להקת בידור של הפלמ"ח יצא שיר זה:

 "ותמו חטאים מן הארץ, והרשעים כרגע יאבדו, ורק חסידך ורק חסידך, ליד כסא כבודך יפקדו. כי אתה השם, אשר לא החשה, ואשר מבדיל בין הצדיק לרשע. והרשעים תכחיד מן הארץ, ועושי עוול מתחת שמיך, ורק אוהביך ורק אוהביך, בוא יבואו פתח שעריך. כי אתה השם אשר החשה, ואשר לא מבדיל בין הצדיק לרשע, ולא יהיה עוד פשע עלי ארץ, והשטן לא ינעץ את שמך, ורק צדיקך ורק צדיקך, ישבו כבוד ליד שולחנותיך."

כל אחד עלול לחטוא:

ויקרא פרק ד (ב) נֶפֶשׁ כִּי תֶחֱטָא...(ג)אִם הַכֹּהֵן הַמָּשִׁיחַ יֶחֱטָא לְאַשְׁמַת הָעָם...(יג) וְאִם כָּל עֲדַת יִשְׂרָאֵל יִשְׁגּוּ וְנֶעְלַם דָּבָר מֵעֵינֵי הַקָּהָל...(כב) אֲשֶׁר נָשִׂיא יֶחֱטָא...

והעיקר

יש חמלה, יש סליחה, יש כפרה, יש תשובה, יש תיקון.

 

 

פרשת השבוע למבוגרים וילדים, לשיחה במשפחה ובין חברים.

פרשת ויקרא ספר ויקרא פרק א' – ה'  תשס"ד 

*בני ישראל מקבלים את חוקי סדר הקרבת הקרבנות על המזבח.

*אווירה מיוחדת מלווה את הקרבת הקורבנות. חומרי ההקרבה פשוטים והכמויות מעטות, יש אווירת שמחה וטוהרה.

*מוזכרים סוגי הקורבנות הבאים:  קורבן נדבה, קורבן מנחה, קורבן ראשית הוא קורבן הביכורים, קורבן שלמים, קורבן חטאת, קורבן אשם. קורבנות אשם וחטאת הם רק על חטאים בשוגג.

*קורבן חטאת מקריבים גם הפרט, גם הקהל וגם הנשיא, אם חטאו בשוגג.

*בין שאר החטאים בשוגג מוזכרים: עדות שלא העיד, שבועת שווא, מעילה, כחש בפיקדון, מעילה, גזל, עושק, שבועת שקר לטוב ולרע.

*הקורבן מובא אחרי תיקון המעשה ופיצוי.

*קורבן מפורש לא אחת מן השורש קירבה. החטא מרחיק והקורבן מקרב.

 

פוגעים שלא בכוונה.

בני ישראל מצווים להקריב קורבן כאשר הם חטאו בשגגה כלומר שלא בכוונה. כאשר אתם פוגעים באחר, אדם, חי, צומח, דומם, רעיון, שלא בכוונה. כיצד אתם נוהגים? מתעלמים, מתנצלים בכל זאת, מפצים? למשל, אני נכנס לחניה פוגע שלא בכוונה ברכב אחר חונה. האם אתעלם? אשאיר פתק התנצלות? פתק עם פרטי כדי לפצות אותו? אעשה מעשה טוב בהזדמנות אחרת כפיצוי לא ישיר?

ספר ויקרא פרק ד

(ב) דַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל לֵאמֹר נֶפֶשׁ כִּי תֶחֱטָא בִשְׁגָגָה מִכֹּל מִצְוֹת ה' אֲשֶׁר לֹא תֵעָשֶׂינָה וְעָשָׂה מֵאַחַת מֵהֵנָּה:

 

הקרבת קורבנות

לא אחת אנו מקריבים קורבנות. את זמננו, כספנו, בריאותנו, ילדינו, משפחתנו? האם הקרבת הקורבן מקרבת אותנו לעצמנו? לאחר? למטרתנו? ספרו על קורבנות שאתם מקריבים. למי מקריבים? איזה קורבן? האם הוא מסייע לכם בקירבה? לדוגמא, נער מקריב את כבוד הוריו למען חברים כשהוא משקר את הוריו על מעשיו. האם הוא מתקרב לחבריו?

ספר ויקרא פרק א

(ב) דַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְאָמַרְתָּ אֲלֵהֶם אָדָם כִּי יַקְרִיב מִכֶּם קָרְבָּן לַה'..."

 

 

האם זה מוכר לך? קרה לך? מה תעשה/י? למה דווקא ככה?

שבת שלום.

 

                                                                                                  יששכר עשת