שירלי אברמי
אחרון מכתבו ילבין
חוקרים מתחומים שונים עוסקים בסוגית ההתאבדות והיא מסקרנת רבים. אולם, ההכרה שלהתאבדות קורבנות נוספים, והם קרוביו ובני משפחתו של המתאבד, הינה עדיין נחלתם של מעטים. התאבדות חושפת את בני המשפחה לשורת תופעות והשלכות האופייניות לאבל על מתאבדים : הסוד, הבושה וההכחשה, הכעס ורגשות האשמה, והשאלה הפתוחה שלעולם לא תקבל מענה, מדוע עשו זאת. אולם הסוד האופף את ההתאבדות ואת בני המשפחות מונע מהם, במקרים רבים, לקבל עזרה, ולהבין כי הקשיים מהם הם סובלים הינם נחלתם של מרבית "שאירי ההתאבדות".
ספר זה מביא, לראשונה בישראל, ראיונות עם הורים ואחים, בני זוג וילדים, של אנשים שהתאבדו. הם חושפים בפנינו את השלכותיה ארוכות הטווח של ההתאבדות עליהם: את הסוד והבושה, אך גם את השיקום והתקווה.
המחברת, שירלי אברמי, יצאה למסע בעקבות אנשים שקרוביהם התאבדו, ויצרה מסמך חושפני, כואב ומנחם.
"הספר שלפניכם מעשיר את הספרות המחקרית בנושא, ומציג פרספקטיבה ייחודית ורחבה של השפעת התאבדות על הורים, ילדים, בני זוג ואחים, באופן המאפשר לקבוצות השונות להאיר זו על זו. הספר מאפשר לנו הצצה ייחודית לעולמם של השאירים, שאותו חווה בדרך כלל כל אחד מהם לעצמו: למצוקתם מחד גיסא, וליכולתם למצוא מרפא לקשייהם, מאידך גיסא. בכך הוא מוציא אותם מעולם הצללים של הסוד והסטיגמה. " פרופ'' אלברט ס'' קיין, המחלקה לפסיכולוגיה, אוניברסיטת מישיגן
ד"ר שירלי אברמי, ילידת כפר ויתקין. בעלת דוקטורט במדיניות חברתית מאוניברסיטת חיפה (2003) כיום מנהלת מרכז המחקר והמידע של הכנסת ומרצה למדיניות חברתית באוניברסיטת בן גוריון. בעבר ניהלה את ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת ושימשה כיועצת לשרי עבודה ורווחה. נשואה ואם לשלושה ילדים, מתגוררת בירושלים.
לפניכם פרקים נבחרים מהספר באדיבות המחברת
ניתן להזמין את הספר במחיר מוזל ביריד פסיכולוגיה עברית
דבר המחברת :
הספר שבפניכם הוא תולדה של מחקר שערכתי, בדבר ההשפעות של התאבדות על בני המשפחה, וסבב ראיונות שערכתי בעקבותיו, עם הורים, אחים, ילדים ובני זוג של ילדים שהתאבדו.העובדה שאבי התאבד הוסיפה לראיונות ערך מוסף.
הממצא העיקרי והחשוב ביותר בעיני הוא שלמרות שההתאבדויות עצמן שונות זו מזו, ההשלכות שלהן על בני המשפחה, מאד דומות. אולם בגלל הסוד והסטיגמה האופפים את ההתאבדות, כל משפחה, ובתוך כל משפחה כל אחד לעצמו, חווים את הסבל לבדם, מבלי לדעת כלל שמדובר בתהליך: כשם שידוע כיום שישנו תהליך אבל די קבוע, כך גם התהליך שחוות משפחות שהתרחשה בתוכן התאבדות, דומה ברבים מרבדיו.
הספר חשוב למטפלים גם כי זהו הספר הראשון שנכתב בנושא בישראל, וגם כי הוא מציג את ההשלכות על בני המשפחות, לא רק מנקודת מבטן שלהן באמצעות ראיונות, אלא באמצעות סקירה של מחקרים עדכניים שמאירים את התופעה מהצד המקצועי.
הספר כולל גם פרק פתיחה תיאורטי שמציג את ההתאבדות כפי שהיא נתפסת על ידי אמנים ופילוסופים, ומקצת ההסברים שמנסים לתת לה, מצד הפסיכולוגיה ומצד הרפואה.
כמו כן כולל הספר פרק על מקומה של ההתאבדות בהירארכיה של השכול בישראל.
והכי חשוב: בגלל שהנושא כבד – היה לי חשוב שהספר יהיה קל.