מה קורה לנו? אנה באנו ולאן מועדות פנינו?
על המאבק העכשווי בשדה הפסיכולוגיה הקלינית
מאת דר' שמעון קורניצר
הכותב הוא יו"ר הועדה המקצועית לפסיכולוגיה קלינית
מזה מספר חודשים מתחולל מאבק חורמה בתוך שדה הפסיכולוגיה הקלינית. פסיכולוגים בכירים נחווים על ידי עמיתים ככאלה שכל רצונם הוא להרוס ולהפוך את הקרקע שעליה אנו דורכים.
לצערי, תחושת הרדיפה והחשדנות בקרב הפסיכולוגים הקליניים תפסה תאוצה והפכה לנושא שהכול מדברים בו. החל ממתמחים בשלבי התמחות שונים ובפרט אלה העומדים בפני בחינת ההתמחות במאי, דרך מרצים בבתי הספר לפסיכותרפיה ובמגמות הקליניות באוניברסיטאות, ועד פסיכולוגים במוסדות השונים לבריאות הנפש ופסיכולוגים קליניים שעובדים באופן עצמאי. הדמוניזציה פשתה בקרב חלקים נרחבים מאיתנו. התופעה מדאיגה משום שהיא יוצרת התבצרות, התכנסות ודחיקת האחר והשונה למקום שאיננו מאפשר הקשבה, פתיחות, קבלה והידברות.
במצב הדברים כפי שהוא היום, הנִצי והמיליטנטי פורח. הוא יכול לקחת את המבוכה והבלבול שנוצרו, להפוך על פניהן עובדות מורכבות, ולפתור אותן על ידי יצירת תיאורית קונספירציה שמסבירה "הכול". כאשר המיליטנטים - מכל צד שהוא - עומדים מול בעיה, הם מצליחים למצוא קבוצה או יחידים שישמשו שעיר לעזאזל. זוהי תופעה שקיימת בחברות שונות, ואנחנו, כעם, מכירים אותה היטב.
במסגרת המאבק מושמעות טענות רבות, וביניהן שהפסיכולוגיה הקלינית הדינאמית עוברת דה-לגיטימציה ושעצם הקיום של ההוראה, ההדרכה וההתמחות עומדים בסכנת הכחדה; נטען גם שהממסד הוותיק כבול לעבר, מתקשה להתגמש, ויותר מכך, נאבק כדי לשמר את כוחו והשפעתו. אבל כמובן שהדברים מורכבים יותר משני הקולות הללו. לצערי, קולות רבים לא נשמעים חרף הרצון של רבים בשדה הקליני לבדוק את העובדות ולהידבר באופן קונסטרוקטיבי. מצב זה מחזק את העמדה שנִצים מהצדדים השונים מתבצרים בה: כשאין מסכימים עימם – הם מבקרים, מבַדלים, מסמנים את השמות של מי שאינו חושב כמוהם והופכים אותו לגיס חמישי.
למכאניקה הזו, של הסברת כל מה שמתרחש דרך קונספירציה, יש השפעה פסיכולוגית מיידית: היא יוצרת חרדה כללית שמתכווננת לכעס ושנאה כלפי אויב אמיתי או מדומיין. כך נוצרת מיתולוגיה שהמיליטנט דואג לשמר אותה כשהוא מכריז שהוא שומר הגחלת ושיש סכנה מאויב חיצוני; הוא משכנע אותנו שחייבים להתאגד סביבו כדי להילחם באויב שרוצה להעלים את המוכר.
לטווח ארוך, תיאורית קונספירציה יוצרת בעיות אמיתיות ונזק אמיתי: המיליטנט יוצר אווירה פרנואידית, ומנסה לייצר עוד ועוד התלכדות דרך הפחדה והסתה. הוא ישמיע לכל מי שמוכן לשמוע שאין עם מי לדבר, שהאחר הוא המכשול להידברות, ויוביל אותנו לבידוד גדול יותר ולחרדה קיומית. ככל שהחרדה תהיה גדולה יותר, כך הוא ישמור על כוחו והשפעתו.
משיחות עם אנשי מקצוע ממגוון גישות ודעות, בכירים כמתחילים, התרשמתי שנוצר מעגל אין סופי של כעס וחשדנות שלא מאפשרים התקרבות והידברות עם האחר. קבוצות ויחידים שמבקשים להידבר ולגשר מקבלים תג של 'חוצי קווים'. כתוצאה מכך, אחרים חוששים להיתפס כפורשים כשהם מצביעים על דרכים נוספות לפתרון המצב.
בראייה היסטורית, התדרדרות תמיד הובילה לאלימות לפני שהרַציו חזר לתמונה. במגוון תהליכים בין מדינות ובין קבוצות אתניות ומקצועיות, ההתעוררות אל עבר הרַציו התרחשה על רקע מאבקים שלא הובילו לתוצאות, או כשהמיליטנטים הבינו שאינם יכולים להיאחז יותר בהכרזותיהם ובמעשיהם. כשהנִצים לא התעשתו, הם נתפסו ככאלה שלא היו פרטנר לדו שיח ובנייה של עתיד משותף, כמי שלא רצו להושיט יד, או כמי שלא היו מסוגלים לצאת ממעגל הקסמים שאליו הובילו ושבו כלאו את עצמם.
בעת הזו לא ברור לאן מועדות פנינו. מה שברור הוא שהתבצרות בחשיבה קונספירטיבית, האשמות והחרמת האחר איננה עוזרת לאיש בשדה. נכון להיום, ההתבצרות וההחרמה הורסים כל חלקה טובה בשדות הקליניים שטופחו במהלך של שלושה עשורים בישראל.
העובדות מורכבות, ואין 'שחור-לבן' במשוואה הקיימת. יש הרבה כאב וכעס מצטבר, ואנשי מקצוע ותיקים חשים שהקרקע המוכרת להם איננה יציבה כבעבר. מדובר באנשי מקצוע מהשדה, מהאקדמיה, ממוסדות ציבוריים ומהמגזר הפרטי. רבים מהם התנדבו ותרמו להתפתחות הפסיכולוגיה הקלינית בארץ ולכולם חשוב מאוד עתיד המקצוע, על איכויותיו ותכניו.
אני קורא לכל אלה שעתיד המקצוע חשוב להם להתעשת, לעזוב את ההכרזות, להסתכל נכוחה, לשבת אצל השולחן ולנהל דו שיח במטרה לגשר על הפערים הקיימים ולהגיע לפתרונות משותפים.