החוזקות שבי – ערכה לזיהוי, לפיתוח ולתגבור חוזקות
ערכת קלפים זו מבוססת על עבודתם של פיטרסון וסליגמן (2004), שבחנו תרבויות שונות, עיינו בכתבים עתיקים וחדשים, ראיינו אנשי רוח, פילוסופים ופסיכולוגים, והגיעו לשש מידות טובות שמכילות עשרים וארבע חוזקות, המשותפות לכלל התרבויות והדתות ברחבי העולם. עבודתם מבוססת על הנחת המוצא של הפסיכולוגיה החיובית כי לכל אדם יש מאפיינים חיוביים והיכולת להתבונן בהם ולחזק אותם מגבירה צמיחה ומצוינות.
המידות הטובות לפי סליגמן ופיטרסון הן מאפיינים מהותיים בסיסיים שיש להן ערך מוסרי וערכי והן מורכבות מחוזקות, שהן צבר של תכונות ועמדות שבאות לידי ביטוי במחשבות, רגשות והתנהגויות.
מטרת הערכה ‘החוזקות שבי’ – לסייע לילדים לפתח מודעות ליכולות ולחוזקות שלהם, להעצים ולהגביר חוזקות קיימות, ולשפר ולחזק חוזקות שלא באות לידי ביטוי במידה מספקת, זאת על מנת לחזק את האמונה של הילדים בעצמם וביכולותיהם, לחזק חוסן אישי ולהגביר את עשיית הטוב.
הערכה כוללת:
24 קלפי חוזקות, בגב כל קלף רשום שם המידה הטובה אליה החוזקה שייכת
24 קלפי הסבר לחוזקות, בכל קלף מוגדרת החוזקה ומוסבר כיצד ניתן להגבירה
2 קלפים ריקים שעליהם אפשר לרשום באמצעות טוש מחיק שם של חוזקות נוספות שהילד בוחר להוסיפן לרשימת החוזקות הקיימות
50 קלפי שאלות – קלפים אלו מיועדים לעודד שיחה על החוזקות השונות
דרך השימוש בקלפים
השימוש בקלפי החוזקות יכול להיעשות בשלבים שונים של ההתערבות הטיפולית/חינוכית ובדרכים שונות, כל זאת בהתאם למטרה. אפשר להשתמש בקלפים במפגש פרטני, משפחתי או קבוצתי, למטרות חיזוק תחושת מסוגלות עצמית ופיתוח חוסן אישי, וכדרך לחיזוק לכידות משפחתית/קבוצתית. בנוסף, אפשר להשתמש בקלפים למטרות הנאה ובילוי משותף ערכי.
נושאי עבודה עם החוזקות בשלבי התערבות שונים:
- היכרות עם החוזקות
- זיהוי חוזקות אישיות – החוזקות שלי
- מיפוי חוזקות באירועים ומצבים שונים בחיי היומיום
- זיהוי חוזקות משפחתיות וקבוצתיות
- זיהוי חוזקות שיש להגבירן
דוגמא להצעות למשחקי היכרות עם החוזקות ( בחוברת המשחק ישנן אפשרויות משחק נוספות):
שם המשחק: מי אני ומה שמי?
- מפזרים על השולחן את קלפי החוזקות באופן גלוי. המנחה/מטפל בוחר קלף חוזקה, ומסתיר את שם החוזקה, כך שהילד רואים רק את הציור שעל הקלף. המטפל/מנחה שואל האם ניתן לזהות באמצעות הציור בלבד איזו חוזקה הקלף מייצג. בשלב זה מומלץ לפתח שיח על החוזקות שיכולות ללוות את הציור שמוצג בקלף.
- בשלב הבא המטפל/מנחה חושף את שם הקלף ובוחן, ביחד עם הילד, כיצד החוזקה באה לידי ביטוי בציור שעל הקלף וכיצד היא באה לידי ביטוי בחיי היום יום של הילד. שאלות אפשריות הן:
- האם הציור שעל הקלף מתאים לחוזקה שכתובה עליו? במה?
- האם יש לך את החוזקה הזו?
- כיצד יצא לך להשתמש בחוזקה? ספר על אירוע שבו החוזקה באה לידי ביטוי
ניתן לשחק את המשחק גם בקבוצה וגם בעבודה פרטנית
שם המשחק: נחש מי…
- מניחים את הקלפים כשפניהם כלפי מטה על השולחן. כל משתתף בתורו מרים קלף אחד של חוזקה מבלי ששאר המשתתפים יראו את הקלף שהרים ועליו להציג אותה לקבוצה מבלי להשתמש בשמה. ניתן להציג בפנטומימה, באמצעות סיפור שמדגים את החוזקה, באמצעות שיר או סרט או דמות שיש לה את החוזקה.
- המשתתף שגילה ראשון את החוזקה מקבל את הקלף והתור עובר למשתתף הבא.
- סיום המשחק: המשחק מסתיים כאשר לא נשארו קלפים במרכז השולחן.
- מנצח: מי שיש ברשותו את מספר הקלפים הגדול ביותר.
שם המשחק: לוכד החוזקות
- המנחה/מטפל מציג בפני כל משתתף, מבלי ששאר המשתתפים יראו, 1-2 חוזקות שעליו להשתמש במהלך הפעילות.
- המשתתפים מתבקשים לבצע משימה כלשהי/לשחק משחק, כאשר כל משתתף אמור להתנהל במהלך המשחק בהתאם לחוזקה שנבחרה לו על ידי המנחה
- על המשתתפים לנסות ולאתר מהן החוזקות שנבחרו לחברי הקבוצה.
- בסיום הפעילות כל משתתף צריך לומר אילו חוזקות זיהה אצל חבריו.
- במידה וישנן חוזקות שאף אחד לא הצליח ללכוד, יש להניח את הקלפים במרכז המעגל ולחשוב במשותף על דרכים שבהן ניתן להתנהל בהתאם לחוזקה , כדי שאחרים יוכלו לזהות אותה.
- משתתף שהצליחו לזהות את החוזקה שלו מקבל נקודה, משתתף שהצליח לזהות חוזקה של משתתף אחר מקבל נקודה .
- מנצח: מי שהצליח לצבור הכי הרבה נקודות.
במפגש פרטני מניחים את חבילת קלפי החוזקות בערימה, הילד והמטפל מוציאים קלף (בהיחבא, מבלי ששם החוזקה או המידה הטובה תיחשף) ולפרק זמן שהוחלט עליו מראש ממשיכים בפעילות תוך התנהגלות בהתאם לחוזקה שמצוינת בקלף שבו בחרו. לאחר פרק זמן זה יש לנחש- מהי החוזקה שבה השתמש הילד? המטפל?