העמותה לבריאות הנפש של התינוק

מאמרים לציבור

הסבת תרפיה חווייתית-תמיכתית לתרפיה קצרת-מועד בהפרעות ביחסי הורה-תינוק

מטרת התרפיה: טיפול קצר מועד להפרעות בקשר הורה ילד: מדובר בטיפול שיענה להפרעות חמורות; שיהיה יעיל בשילוב עם התערבויות אחרות; שניתן יהיה להעריכו בנקל וללמדו בנקל.

תאריך פרסום: 4/7/2005

הסבת תרפיה חווייתית-תמיכתית לתרפיה קצרת-מועד בהפרעות ביחסי הורה-תינוק  מאת פרופ' ויטנברג, אוניברסיטת טורונטו

Adapting Supportive-Expressive Therapy as a Brief Therapy for Parent-Infant Relationship Disorders

Jean-Victor P. Wittenberg

Infant Psychiatry Program

Hospital for Sick Children

University of Toronto

 

מטרת התרפיה: טיפול קצר מועד להפרעות בקשר הורה ילד:  מדובר בטיפול שיענה להפרעות חמורות;  שיהיה יעיל בשילוב עם התערבויות אחרות;  שניתן יהיה להעריכו בנקל וללמדו בנקל.

בחירה בסוג זה של טיפול היא תוצאה של: יעילותו והתמקדותו; קיומם של  מדדים להערכה; התמקדות  ביחסים; התנסחות פשוטה ואינה דורשת רמה גבוהה של חשיבה אבסטרקטית או מודעות פסיכולוגית (לכן טוב לקליינטים לא מתוחכמים וניתן ללמדה ביתר קלות); כוללת בתוכה אספקטים תמיכתיים מוגדרים היטב שמקלים על אפשרות שילוב עם התערבויות אחרות.

·        SUPPORTIVE-EXPRESSIVE THERAPY - טיפול חוויתי תמיכתי

מבוסס על ספרו של לסטר-לובורסקי - עקרונות של פסיכוטרפיה פסיכואנליטית, מדריך לטיפול חוויתי-תמיכתי. משנת 1984; מדובר בפסיכוטרפיה פסיכודינמית - שמטרתה לשנות את ייצוגי העצמי והאוביקט;

הטיפול מוגבל בזמן  *מיקוד ב-  

 CORE CONFLICTUAL RELATIONSHIP THEME- CCRT

 - תימה קונפליקטואלית  בסיסית  ביחסיםכשהכוונה להישנות דפוסים לא מסתגלים המאפיינים יחסים ואינטראקציות.

המטפל סוקר הרבה אפיזודות של יחסים כביטוי של: משאלות  (W); תגובות של אחרים (RO ) תגובות של עצמי (RS ). התגובות השכיחות ביותר והנרחבות ביותר מרכיבות את ה- CCRT.

CCRT – ניסוח ונגזרות

W - משאלה - אני רוצה יחסים שבהם אנחנו… (תמיכה התפתחותית עבור ההורה והילד)  הגדרת מה הפציינט רוצה מהיחסים.

ERO - תגובה מצופה מהאחרים – לא מסתגלת.  אני מצפה שבקשר אחרים יעשו… הם תמיד...  איך הפציינט חווה את התגובה של האחרים

ERS - תגובה מצופה מהעצמי – לא מסתגלת.  בקשר אני חווה עצמי כ… אני תמיד … איך הפציינט חווה את עצמו ביחסים.

 ERO ו- ERS  הינם בקונפליקט עם המשאלה W.

למשל, אני רוצה קשר עם הילד בו אני ארגיש טוב והוא ירגיש טוב. הוא בוכה והוא כועס עלי ואני לא יכולה לסבול זאת וכתוצאה מכך אני מכה אותו. ה-W זה הרצון להיות אם טובה. ה- ERO הוא בוכה וכועס עלי. ה- ERS אני מכה ולכן אני לא אם טובה.  דרך זו מזהה את הבעיה בתוך הפציינט.

 

מערך התערבויות תמיכתיות –מבחינת המטפל

הפציינט חווה קבלת עזרה מהמטפל; המטפל תומך במשאלה להשיג את המטרות; המטפל מבטא הבנה וקבלה; המטפל מפתח קשר וכבוד לפציינט; המטפל שומר על הגנות ופעילויות חיוניות לתפקוד יומיומי; משדר תקווה ריאלית להשגת מטרות הטיפול; תומך בעבודה משותפת כצוות – בניית ברית; מעודד קשר של "אנחנו"; מעודד יכולות התבוננות; מכיר ביכולת להשתמש בכלים בסיסיים לטרפיה; מכיר ביכולת לשינוי (התקדמות) ב- ERO וב- ERS.

התערבויות חוויתיות – המטפל מחפש וחוקר דפוסי תגובות - בעבר, בהווה ובטרנספרנס; מזהה  ומפרש מרכיבים של CCRT;  מתמקד על CCRT ועל סיום.

PI-SET : הקבלה

*הערכה: שלב ראשון – הפניה לתכנית "פסיכיאריה של התינוק" לצורך: הערכת הבעיות בתינוק; הערכת הבעיות בהורה(ים); הערכת בעיות ביחסים; הערכת בעיות משניות לטראומה או אובדן.

הפניה לטרפיה קצרת מועד (1)

אינדיקציות: הפרעה ביחסים הורה-תינוק, שמבוססת בראש וראשונה על פסיכופתולוגיה הורית; הקושי ביחסים משני לבעיות של התינוק (התפתחותי, ויסות, בריאות);;בעיות ביחסים הם כלל משפחתיות; האסטרטגיה היא התערבות הורה-תינוק.

הפניה לטרפיה קצרת מועד (2)

הורה(ים) חייבים להיות: דוברי שפת המקום; בעלי יכולת נורמלית נמוכה או יותר; לא פסיכוטים;  מעוניינים בשינוי ומסוגלים לבוא למרכז לפחות פעם בשבוע ל- 16 שבועות; פתוחים למעורבות של שירותים תמיכתיים אחרים.

מוטיבציה של ההורים לשינוי

ההורה מכיר את הקשיים שלו בקשר או… ההורה מכיר בבעיות ביחסים עם התינוק שלו…ההורה מסכים לטיפול ללמוד איך ללמד את התינוק התנהגויות ותגובות חדשות.

*הערכה : שלב שני

ראיונות הממוקדים ביחסים (מוקלט). הערכה לפי דיאגנוזות של ה- DSM על ציר I ו- II. היסטורית חיים עם דגש על יחסים בעבר ובהווה. אפיזודות ביחסים (s'RE)  - אינטראקציות זכורות ;  המטפל סוקר  הרבה אפיזודות של יחסים כביטויים של: משאלות (W), תגובות של אחרים (RO) ותגובות של עצמי (RS). התגובות השכיחות והנרחבות נלקחות יחד ליצירת ה- CCRT.

הצגת המוקד והחוזה – ראיון, סוציאליזציה

לשתף וליצור את ה- CCRT על מנת שיתאים לחוויה הסוביקטיבית של ההורה; להסביר ולענות על שאלות לגבי התהליך התרפויטי; לתאר מפגשי התרפיה ולקבוע תכנית מפגשים; לסקור צרכים תמיכתיים כולל שמרטף.

תהליך הטיפול : הקלטת מפגש הורה-ילד בין  10-20 דקות בוידאוטייפ.

העברת הילד לשמרטף. ההורה והמטפל צופים 10 דקות של וידאוטייפ

ההורה והמטפל מקיימים מפגש טיפולי בן 50 דקות כששומרים על SET של טכניקות (מוקלט)

ה- SET:   הערכה פסיכיאטרית לתינוק, הקלטה וצפייה במפגשי המשחק, סקירה של מפגשי המשחק המוקלטים.

התוצאה  (התרשמות קלינית):  תוצאה חיובית בתינוקות; הפחתת סימפטומים;

תולדה חיובית בהורים; שינויים במערכת היחסים; שינוי ERO – תפיסות של משאלות האחרים, הכוונות והרגשות של אחרים; שינוי ERS – הערכה עצמית חזקה יותר גמישות בבחירת תגובות גדולה יותר. 

התוצאה החיובית קשורה בברית טיפולית טובה, בהתערבויות תמיכתיות, בפרספקטיבה קוגנטיבית חדשה – תובנה, חווית טרנספרנס של CCRT 

התכנית:  אימון מטפלים; מחקר מבוקר של התבוננות; שינויים ב- CCRT; שינויים בסמפטומים ובאינטראקציות הנצפות; מחקרים מבוקרים לבחינת השפעת מרכיבי ההתערבות.

תגובות

הוספת תגובה

0.5714285714285710.57142857142857120/3/2010

vdSWyglTMpSpUMmaL.

0.5714285714285710.5714285714285714/1/2010

mJrqzHXcuQClBnXp.

צרו קשר

מוזמנים ליצור עימי קשר.


×Avatar
זכור אותי
שכחת את הסיסמא? הקלידו אימייל ולחצו כאן
הסיסמא תשלח לתיבת הדוא"ל שלך.