****האם כדאי להביא ילד/ה עם הפרעות קשב וריכוז או/ו היפראקטיביות לאימון רגשי בחופש הגדול?
*המאמר בלשון זכר מצורכי נוחות אך בהחלט כולל נשים וגברים כאחד/כאחת.
ילד/ה או נער/ה שמתמודדים עם הפרעת קשב וריכוז ו/או היפראקטיביות מגיעים לאימון רגשי בדרך כלל לא בגלל ההפרעות עצמן אלא בשל התלונות של הסביבה על הילד המתמודד איתן.
בדרך כלל ילד יופנה לאבחון ואחר כך לאימון רגשי בהמלצת הגן או בית הספר לאחר חוות דעת גננת/מורים ששמים לב שבשל ההפרעות הילד מפתח בעיות התנהגות, בעיות חברתיות, בעיות לימודיות וכל אלה גורמות למצב רגשי לא מאוזן וכמו בכדור שלג בעיה אחת גוררת בעיה אחרת.
במידה ובעיות ההתנהגות אינן קשות במיוחד ההורה ייחשף לבעיית הילד בדרך כלל סביב ימי הורים או חלוקת תעודות. תקופות אלה מגובות בבתי הספר ובגנים בישיבות הצוות החינוכי, המקצועי והטיפולי וגננת/ מורה מסורים/ות ואחראיים/ות ימליצו להורה על אבחון ואימון רגשי.
כשמדובר במצבי חירום תוך שנת הלימודים יומלץ להתחיל אימון רגשי תוך כדי עריכת האבחון שיכול אחרי קבלת התוצאות להתייחס גם להפרעת הקשב והריכוז ו/או היפראקטיביות... אבל אנחנו מעדיפים לא להגיע למצב חירום כזה שבו הילד כבר מתוייג על ידי המורים או חבריו לכיתה כבעל בעיות התנהגות או יוצא רבות מהכיתה ולכן גם מפסיד חומר לימודי ונותר מאחור... במצבים אלה בדרך כלל גם ההורה כבר במצב חירום רגשי סביב הסתבכויות הילד תוך שהוא מטורטר ע"י בית הספר או גן הילדים בהערות שליליות ביומן או בקריאה לבוא להרגיע או לקחת את הילד מהמסגרת החינוכית פעמים רבות ובתדירות גבוהה.
השנה עומדת להסתיים ממש בקרוב, ישיבות הצוותים החינוכיים כבר התקיימו,התעודות תכף כאן וכך גם ההמלצות לאבחונים ואימונים רגשיים אבל הורים רבים חושבים:"שנת הלימודים עומדת להסתיים... צפויים לילד חודשיים שלמים של שקט מהילדים שמציקים לו ומכעיסים אותו ושקט מהביקורות של המורים ואם הוא נוטל תרופות הוא יוכל אולי לעשות גם מהן הפסקה וכבר לא יכאב לו הראש והוא יאכל טוב יותר... אז בעצם יהיה שקט גם להורים ורוגע משפחתי אז.... בשביל מה להתחיל אימון רגשי דווקא עכשיו... בוא נחכה לספטמבר.. אם שוב יתחילו בעיות אז נפנה לאימון רגשי". האם?
מניסיוני המקצועי רב השנים בעבודה עם ילדים/ות ונוער המתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז ו/או היפראקטיביות תמיד כשעלתה השאלה הזו מההורים הסברתי שהחופש הגדול הוא הזמן הטוב ביותר עבור ילד להתחיל (ואם כבר התחיל אז לא להפסיק) אימון רגשי המתרכז בהתמודדות שלו/ה עם ההפרעות וזאת כדי להימנע ממצב חירום בספטמבר.
החופש הגדול הוא תקופה שבה באמת לילד יש שליטה על השאלה עם מי מהחברים הוא מחליט להיפגש ועם מי לא? הוא תקופה שבה לא נדרשים ממנו מאמצים לימודיים שלרוב נחווים אצלו כתחום מתסכל בו הוא נכשל למרות מאמציו הרבים,הוא תקופה בה אין שיפוטיות וביקורתיות מצד מבוגרים בגן או בבית הספר בו הוא נמצא 6 שעות בערך כל יום והוא תקופה בה הילד בעצמו בוחר באילו פעילויות הוא יעסוק: אם הוא אוהב לשרבט תוך כדי צפייה בטלויזיה-אף אחד לא יעיר לו על כך, אם הוא אוהב לשחק בנייד ולדבר אל המכשיר תוך כדי-הוא לא מפריע לאף אחד... זה רק הוא ומשפחתו, מקום בטוח ואוהב שיקבל אותו.
הורים לילד/ה המתמודד/ת עם הפרעות קשב וריכוז ו/או היפראקטיביות יודעים שבחופש הגדול הילד רגוע ופנוי יותר ולכן,האמירה המקצועית שלי היא: החופש הגדול הוא בדיוק התקופה להתחיל אימון רגשי (ובכל אופן לא להפסיק) שיהווה מקום חדש תומך,מכיל ומקבל שיכול להכין את הילד רגשית, התנהגותית וחברתית לשנה החדשה ובכך גם מדובר בתהליך שיסייע לילד/ה להיות פנוי/ה רגשית ללמידה בשנה הבאה.
אז תשובתי המקצועית היא כן... להתחיל אימון רגשי לילד/ה עם הפרעות קשב וריכוז ו/או היפראקטיביות דווקא בחופש הגדול.
מקווה שסייעתי בהתלבטות. במידה ותרצו לפנות אלי מס' הטלפון שלי:
0539644344