לרפא את יצירי כפיך

קורונה

המלצות לחיים באי וודאות (יוני 2020)

אם תחליטו לחיות באי וודאות ולקחת את הסיכון שבאחריות אישית. הנה רשימת פעולות לאפשרות לחיות בשלום יחסי עם אי הוודאות. לא חייבים לעשות הכל.
תאריך פרסום: 13/6/2020

המלצות לחיים באי וודאות

אסף יששכר עשת isas.eshet@gamil.com

הקושי לחיות באי וודאות פירושו שעלינו לקבל החלטות ולשאת בתוצאות לטוב ולרע ולא יהיה את מי להאשים. לכן עדיף לחיות בוודאות. הדרכים לחיות בוודאות שאיננה הם רבות: א. לסמוך על מנהיג חזק שהוא זה שיודע. ב. לבטל מידע מאיים ולומר שהכל שטויות. ג. להאמין בתאורית קונספירציה שמודיעה לנו שהיא האמת הוודאית.

אם תחליטו לחיות באי וודאות ולקחת את הסיכון שבאחריות אישית.

הנה רשימת פעולות לאפשרות לחיות בשלום יחסי עם אי הוודאות. לא חייבים לעשות הכל.

1. יום משמעותי: בכל בוקר נשאל את עצמנו מה אעשה היום שיהיה משמעותי ושווה לי ולאחרים. נשבץ את הפעולות הללו בסדר היום שלנו. בערב נשאל את עצמנו מה עשיתי היום שהיה משמעותי ושווה לי ולאחרים.

2. הרווחתי מהמצב: נזכור שהכול זמני וברגע מסוים הכל יהיה מאחורינו. היום נעשה את כל אותם הדברים שנוכל להגיד עליהם בעתיד: למדתי משהו, הרווחתי מזה, התקדמתי כאדם. החוויה הקשה שאנחנו עוברים יכולה להיות זאת שתעזור לי להסתדר טוב יותר בהמשך החיים.

3. קשר לאנשים: כמו שאנו זקוקים לאנשים אנשים זקוקים לנו. ביחד עם האפשרות לקבל עזרה מאחרים, לא נשכח לעזור לאחרים. נתפשר על מה שטוב לנו ביחד עם מה שטוב לאחר. נזהה איזה עזרה מישהו צריך וניתן אותה. רוב עזרות הן מעשיות, לתקן משהו, לארגן משהו, לסדר משהו. נתנדב, נתן כתף, נהיה נדיבים, נסלח, נחמול. נחפש את האנשים שהעזרה להם משפיעה עלינו לטובה.

4. דאגות מתח וחששות הם טבעיים: נרשה לעצמו להרגיש מתח, דאגה, חששות. נאמר לעצמנו "יש לי רגשות של דאגה, מתח, חששות וזה טבעי, אבל יש לי גם רגשות נוספים." "יש לי דאגות, מתח וחששות אבל יש לי גם פעילות של היום יום."  "אני שם לב שאני יכול לפעול כמעט רגיל ביחד עם הדאגות, המתח והחששות וזה מצוין."

5. זמן לדאגות: במהלך היום נקצה משבצת אחת או שתיים או שלוש של עשר דקות, שתהיה זמן לדאגות. בהמשך היום נאמר לעצמנו "יש לי זמן לדאוג וזה יהיה בזמנים שקבעתי." אם גילינו דאגה שיש מה לעשות איתה, נכין תוכנת פעולה ונפעל. אם אין מה לעשות עם הדאגה, ניתן לדאגה את הזמן שלה לפי מה שקבענו, ונמשך בשגרת יומנו.

6. לנשום: מספר פעמים ביום נעצור כדי לשים לב לנשימות. ננשום נשימות קלות ונוחות ונשים לב לנשימות. מדי פעם ניקח נשימה עמוקה. נשים לב לאוויר שנכנס ויוצא. נסדיר את הנשימות שיהיה לנו נעים איתן.

7. להיות קשובים למציאות שאנו קולטים בחושים: יש לנו חששות, דאגות ומתח, אבל יש גם מציאות בה אנו חיים. נשים לב למה שאנחנו רואים, שומעים, חשים, מריחים וטועמים. נתחבר מדי פעם לרגע: למראה נעים כמו פרח, לקול נחמד כמו ציוץ ציפור, למגע עם דבר יציב כמו עץ או אדמה, לריח כמו בושם, לטעם פרי טעים.

8. סדר יום: נארגן את חיינו בסדר קבוע לפי שעות. נארגן בו פעילויות מגוונות: הנאות ופינוקים, תרומה לאחרים, תחזוקה עצמית, אומנות, יצירה, פעילות גופנית, משחקים, טכניקות הרפיה, קשר לאנשים, מנוחה ושינה, תזונה בריאה.

9. התמצאות: במצבי אי וודאות המידע שיש לנו הוא חלקי. נהיה קשובים למידע 4-5 פעמים ביום בקיצור וזהו. רצוי במבזקים ולא בכתבות ארוכות. נתעניין במידע מציאותי ומעשי, שיש בו שילוב בין אזהרות ותקווה.

10. תקווה: נרשה לעצמנו לקוות לטוב. לא על פי לוח זמנים, אלא על פי האווירה הכללית. נרשה לעצמנו להאמין שאנו מסוגלים להתמודד בעת צרה לבד או בעזרת אחרים. אם אנו רגלים להתפלל, נחבר תפילות אישיות נבקש בקשות.

11. הסברים ופרשנות: לא נחפש הסברים. כן נשים לב להערכות מציאות, לפירושים שאנחנו נותנים למצבים. נהיה גמישים בפרשנות. שיהיו לנו מספר פירושים למצב. נאסוף עובדות כדי להחליט מהי הפרשנות הכי מותאמת למציאות, והכי יעילה עבורנו. זו תהיה הערכת המציאות שנבחר לפעול ממנה. אני מעריך שחסר לי אוויר בגלגל האוטו. אני בודק בתחנת הדלק את מצב האוויר ומגלה את המצב האמיתי ופועל בהתאם.

12. יכול להיות רע אבל נסתדר: נשים לב לניבויים השליליים שלנו לגבי מה שיהיה. ניתן לכל ניבוי את הסיכוי הסביר. נוסיף לזה תוכנית פעולה איך להתמודד עם המצב אם הוא יתרחש. כך לא נרגיש חסרי אונים.

חמלה:

חמלה לעצמנו ולאחרים היא האפשרות לקבל את העובדה  שאנחנו ואחרים עושים כל מה שאפשר לעשות כדי להרגיש טוב. אבל אנחנו לא מושלמים. אנחנו רק משתדלים. ההשתדלות הקטנה ביותר שווה. כל פעולה אינה מובנת מאליה. לכן אנחנו יכולים להודות כל הזמן על היש.

 

תגובות

הוספת תגובה

עבירעביר19/10/2020

. מדהים!! תודה

יפעתיפעת12/10/2020

. יששכר היקר, כמו תמיד אתה מעיין ומורה דרך...

צרו קשר

שלח תגובה, שאלה, הצעה למאמר שענין אותך לכתובת isas.eshet@gmail.com


×Avatar
זכור אותי
שכחת את הסיסמא? הקלידו אימייל ולחצו כאן
הסיסמא תשלח לתיבת הדוא"ל שלך.