י"ז בתמוז: עוד אפשר להינצל. שותפות גורל עם עם ישראל
85י"ז בתמוז וימי בין המצרים
יששכר עשת, "לרפא את יצירי כפיך"
http://www.hebpsy.net/isaschar
יום י"ז בתמוז יום צום ואבל חומת ירושלים הובקעה.
י"ז בתמוז שנת 70 לספירה טיטוס הרומאי מבקיע את חומות ירושלים. שלושה שבועות לאחר שנבקעה החומה, נכבשה ונהרסה ירושלים. בית המקדש הועלה באש. שלושת שבועות אלו הם יְמֵי בֵּין הַמְצָרִים. הם מציינים את ימי המצוקה הקשורים לחורבן הלאומי. על פי המסורת נוהגים בהם מנהגי אבלות. שיא יְמֵי בֵּין הַמְצָרִים הם תשעת הימים האחרונים - מראש חודש אב ועד לתשעה באב.
הנביא זכריה רואה כבר את הגאולה שאחרי הגאולה. כֹּה אָמַר ה' צְבָאוֹת צוֹם הָרְבִיעִי וְצוֹם הַחֲמִישִׁי וְצוֹם הַשְּׁבִיעִי וְצוֹם הָעֲשִׂירִי יִהְיֶה לְבֵית יְהוּדָה לְשָׂשׂוֹן וּלְשִׂמְחָה וּלְמֹעֲדִים טוֹבִים וְהָאֱמֶת וְהַשָּׁלוֹם אֱהָבוּ:
עוד אפשר להינצל
מיום י"ז בתמוז עד לצום תשעה באב אנו נמצאים בימי חרדה על חורבן אפשרי, שהם שלושה שבועות של "ימי בין הֲמֵצָרִים". מֵצָרִים הם אלו שצרים עלינו וגורמים לנו צער על ידי שֶׁמְּצֵרִים את צעדינו. י"ז בתמוז הוא יום חרדה. חומת ירושלים הובקעה, האם ירושלים תחרב? באווירה זו נוכל לשאול עצמנו האם התקדמנו בתיקון המידה שהיא התכונה או ההרגל שלקחנו על עצמנו לתקן. עד ראש חודש אלול עוד אפשר להמשך לתקן. אחר כך נבחר מידה חדשה לתיקון עצמי בשנה הבאה.
ברגע שמובקעת חומה יש סיכוי רב לחורבן. אבל לא הכל אבוד. עדיין יש תקוה שנינצל. כדי להינצל עלינו לפגוש את מי שהבקיע את חומתנו. הפגישה עם מי שהבקיע את חומתנו מסוכנת, אבל גם נותנת הזדמנות לקשר עם מי שנחשב לאויבנו.
רוח המחקר הפסיכולוגי (CBT)
האם נינצל? ניזכר ברגעים בהם משהו הבקיע בכוח דרך אל ליבנו והוא מאיים להחריב אותנו. זו יכולה להיות מחלה, מצוקה כספית גדולה, או אנשים מעליבים, מזלזלים או המשפילים. הם עלולים לפגוע בנו אנושות. התהליך שנראה כמו בלתי נמנע לקראת חורבן לא תמיד אבוד. אולי אפשר עוד להציל?
תפילה לאפשרות להינצל: עֲנֵנוּ ה' כִּי בְצָרָה גְדוֹלָה אֲנָחְנוּ. אַל תֵּפֶן אֶל רִשְׁעֵנוּ. וְאַל תַּסְתֵּר פָּנֶיךָ מִמֶּנּוּ. וְאַל תִּתְעַלַּם מִתְּחִנָּתֵנוּ. הֱיֵה נָא קָרוֹב לְשַׁוְעָתֵנוּ. יְהִי נָא חַסְדְּךָ לְנַחֲמֵנוּ. כִּי אַתָּה ה' הָעוֹנֶה בְּעֵת צָרָה. פּוֹדֶה וּמַצִּיל בְּכָל עֵת צָרָה וְצוּקָה: בָּרוּךְ אַתָּה ה' הָעוֹנֶה בְּעֵת צָרָה.
להיות שותף להיסטוריה היהודית
נהיה שותפים לתהליך לאומי גם באמצעות חשבון נפש על חורבן אישי שהיה או שאנו נתונים בו: מחלה, גירושים, פיטורים מעבודה ועוד. נחשוב על התהליך הפרטי שלנו שבו אחרי החורבן יצאנו לגלות מבריאות, ממשפחה, מעבודה מסודרת ועוד. עיון במקורות ישראל על תקופות חורבן בית ראשון ושני עשויים ללמד אותנו גם על עצמנו ועל דרכנו.
רוח המחקר הפסיכולוגי (CBT)
כיצד נעשה חשבון הנפש? איך נרגיע את החרדה? איך נעודד עצמנו מפני הדיכאון והאובדן? חשבון נפש שבו אנו מגלים מה היה חלקנו בחורבן ומה לא היה בשליטנו? מאפשר לנו לדעת מה לעשות כדי שתבוא גאולה ומציע לנו להתרגל למידה מסוימת של חוסר וודאות בחיינו. אפשר לעשות חשבון נפש עם חבר קרוב ואף בקבוצה. כך יצרנו התכנסות כדוגמת בית כנסת.