ט"ו באב: חג המשפחה ולא חג האהבה. האהבה אינה מטרה, היא אמצעי להגיע להקמת משפחה שיש בה הזדמנות לנדיבות ונתינה ומחוייבות.
94 ט"ו באב חג המשפחה
יששכר עשת, "לרפא את יצירי כפיך"
http://www.hebpsy.net/isaschar
חמישה עשר באב אינו חג האהבה אלא חג המשפחה.
בטעות מכונה ט"ו באב חג האהבה, אבל הוא בעצם חג המשפחה. האהבה אינה מטרה, היא אמצעי לקשר משמעותי שיש בו נדיבות ונתינה לזולת ומחויבות לקשר. אהבה היא רק הזדמנות לבחון אם בן או בת הזוג ראויים שנתקשר איתם בהסכם של מחויבות, ונרצה להעניק להם מטובנו ולא רק לקבל.
אָמַר רַבָּן שִׁמְעוֹן בֶּן גַּמְלִיאֵל, לֹא הָיוּ יָמִים טוֹבִים לְיִשְׂרָאֵל כַּחֲמִשָּׁה עָשָׂר בְּאָב וּכְיוֹם הַכִּפּוּרִים, שֶׁבָּהֶן בְּנוֹת יְרוּשָׁלַיִם יוֹצְאוֹת בִּכְלֵי לָבָן שְׁאוּלִין, שֶׁלֹּא לְבַיֵּשׁ אֶת מִי שֶׁאֵין לוֹ.... וּבְנוֹת יְרוּשָׁלַיִם יוֹצְאוֹת וְחוֹלוֹת בַּכְּרָמִים. וּמֶה הָיוּ אוֹמְרוֹת, בָּחוּר, שָׂא נָא עֵינֶיךָ וּרְאֵה, מָה אַתָּה בוֹרֵר לָךְ. אַל תִּתֵּן עֵינֶיךָ בַנּוֹי, תֵּן עֵינֶיךָ בַמִּשְׁפָּחָה... שֶׁקֶר הַחֵן וְהֶבֶל הַיֹּפִי... תְּנוּ לָהּ מִפְּרִי יָדֶיהָ, וִיהַלְלוּהָ בַשְּׁעָרִים מַעֲשֶׂיהָ.
בקישור הבא תוכלו לקרוא את המאמר אהבה משתוקקת ואהבת האחר.
http://www.hebpsy.net/community.asp?id=113&cat=article&articleid=2623
האהבה שאנו פוגשים היום דרך אמצעי התקשורת והתרבות המערבית, היא "אהבה משתוקקת" או "אהבה רומנטית" המלאה תשוקה ותאווה. זוהי אהבה רכושנית שבה האחר הוא אמצעי להשגת סיפוק. אם אנו אומרים "אני אוהב אותך", יתכן שאנו מתכוונים לרגש החזק והבלתי נשלט אותו אני חווה באמצעות האחר. חקר המוח מראה שמדובר בהתמכרות של ממש, לכן כאשר מתרחשת פרידה במקרים רבים הכאב הוא כאב ה"קריז" של הנגמל מסם.
אהבה המובילה לקרבה משמעותית אל האחר היא "אהבת האחר". זוהי אהבה שבה אני מכוון אל האחר ורוצה להעניק לו מטובי. השמחה שאני מתמלא במהלך הנתינה היא שמחה בשמחתו של האחר. "אהבת האחר" היא קשת של רגשות כגון אינטימיות, חיבה, קירבה, שייכות, חמלה, דאגה ועוד המתפתחים בתוכי תוך שאני משמח את האחר על ידי נתינה.
אם התיקון העצמי הוא גם כדי להעניק לזולת תכונה או הרגל שהוא זקוק לו, הרי שהוא משפיע לטובה על היחסים שלנו. ט"ו באב מזכיר לנו שתיקון עצמי הוא גם למען בן או בת הזוג שלנו ומשם לעולם כולו.
רוח המחקר הפסיכולוגי (CBT)
טיפוח זוגיות וחברות משמעותית? נשים לב בקשרים שלנו לשלושת המרכיבים ההכרחיים. בלעדיהם או שהקשר מתפרק או שהחיים בתוכו אומללים, מלאי מריבות וחששות מפרידה. את זה למדנו מסטרנברג בסיפרו החץ של קופידון. שלושת המרכיבים לקשר יציב ומשמעותי הם: א. השתוקקות. ב. אהבת האחר ורצון להעניק לו. ד. מחויבות ונאמנות לקשר. מהי זוגיות וחברות משמעותית?
חג ט"ו באב היה חג טבע שהוחג בימי בית שני. החמה מגיעה לשיא כוחה ומכאן כוחה הולך. ובימים ההם היה זה יום תחילת הבציר ולכן חגגו יום זה בכרמים.
חמישה עשר באב אינו חג האהבה אלא חג המשפחה.
היה זה שקספיר שאמר לנו במחזה רומאו ויוליה שאהבה שאינה מתחשבת במגבלות המציאות סופה מוות. אבל משום מה אנשים רבים מבינים שהרומנטיקה היא העיקר. כך גם בסרט הגשרים על נהר מדיסון שבו האישה בוחרת במשפחה ושומרת אהבה בלתי ממומשת בליבה, וכך חיה עם שניהם. לא כל אהבה חייבת להתממש. לפעמים מספיק שחווינו אותה והיא חיה בתוכנו בלתי ממומשת.
החג הוא גם שיר הלל לערכה של האישה לא כמושא לאהבה בלבד, אלא מושא לערך עצמי. כך נכתב במסכת תענית: לא היו ימים טובים לישראל כחמישה-עשר באב וכיום הכיפורים, שבהן בנות ירושלים יוצאות בכלי לבן שאולים, שלא לבייש את מי שאין לו... ומחוללות. בחורים היו מגיעים לשם ובוחרים להם בנות זוג. נעמי שמר הנציחה את המעמד בשירה תלבשי לבן כשהיא מדגישה את החתונה שתתרחש בקיץ, אחרי שהגבר יבחר בה והיא תהיה לכלה.
וכך הן היו אומרות: בחור, שא נא עיניך וראה, מה אתה בורר לך; אל תיתן עיניך בנוי, אלא תן עיניך במשפחה. שקר החן והבל היופי אשה יראת ה' היא תתהלל. ואומר: תנו לה מפרי ידיה ויהללוה בשערים מעשיה. עדות לכך שמדובר ביום המשפחה הייתה שהיה זה יום שבו הותרו השבטים להינשא זה לזה, ללא חשש שהנחלה תעבור משבט לשבט. ובאותו היום גם הותר לשבט בנימין שהוחרם, להתחתן עם שאר השבטים.
רבן שמעון בן גמליאל השווה את שמחת ט"ו באב ליום הכיפורים: לא היו ימים טובים לישראל כחמשה עשר באב וכיום הכפורים. ט"ו באב הפך ליום של אחדות בעם שבו יהודים יכולים להתחתן ללא קשר לשבטיות.
רוח המחקר הפסיכולוגי (CBT)
מהי זוגיות וחברות משמעותית? נשים לב בקשרים שלנו לשלושת המרכיבים ההכרחיים. בלעדיהם או שהקשר מתפרק או שהחיים בתוכו אומללים, מלאי מריבות וחששות מפרידה. את זה למדנו מסטרנברג בסיפרו החץ של קופידון. שלושת המרכיבים לקשר יציב ומשמעותי הם: א. השתוקקות. ב. אהבת האחר ורצון להעניק לו. ד. מחוייבות ונאמנות לקשר.
קראו גם את המאמר החשוב על אהבה משתוקקת ואהבת האחר.
http://www.hebpsy.net/community.asp?id=113&cat=article&articleid=2623
האהבה שאנו פוגשים היום דרך אמצעי התקשורת והתרבות המערבית, היא "אהבה משתוקקת" או "אהבה רומנטית" המלאה תשוקה ותאווה. זוהי אהבה סוערת, חמדנית ורכושנית שאינה נותנת מנוח. אם אני אומר "אני אוהב אותך", יתכן שאני מתכוון לרגש החזק והבלתי נשלט להימצא קרוב ככל האפשר לאהוב ולחוות עוד ועוד את הרגש העוצמתי. חקר המוח מראה שמדובר בהתמכרות של ממש, לכן כאשר מתרחשת פרידה במקרים רבים הכאב הוא כאב ה"קריז" של הנגמל מסם.
אהבה המובילה לקרבה משמעותית אל האחר היא "אהבת האחר". זוהי אהבה שבה אני מכוון אל האחר ורוצה להעניק לו מטובי. השמחה שאני מתמלא במהלך הנתינה היא שמחה בשמחתו של האחר. "אהבה משתוקקת" מניעה אותי בעיקר לדרוש מהאחר לתת לי. "אהבת האחר" היא קשת של רגשות רכים של אינטימיות, חיבה, אהבה, קירבה, שייכות, חמלה, דאגה ועוד המתפתחים בתוכי תוך שאני משמח את האחר על ידי נתינה. זוהי אהבה רגועה יותר, בטוחה יותר, שבה הפרידה גורמת בעיקר לרגש הצער. "אהבת משתוקקת" מובילה במהלך בפרידה לתסכול וזעם.
קראו גם את המאמר איך לשמר זוגות חדשים וזוגות נשואים.
http://www.hebpsy.net/community.asp?id=113&cat=article&articleid=1816
אם לא שמנו לב עד כה. התיקון העצמי אם הוא קידם אותנו בתחום מסוים, כבר השפיע לטובה על היחסים שלנו עם בן או בת הזוג שלנו, והאהבה שלנו כבר יותר מכוונת אל האחר או האחרת. לא נשכח את ט"ו באב, כי הוא יזכיר לנו שתיקון עצמי הוא גם למען בן או בת הזוג שלנו ומשם לעולם כולו.