פרשת בחוקותי: תורת החיים שנתן אלוהים. תקווה וצדק חברתי
72בחוקותי
יששכר עשת, "לרפא את יצירי כפיך"
http://www.hebpsy.net/isaschar
תורת החיים שנתן אלוהים
אלוהים ברא את העולם על פי עקרונות, חוקיות מסויימת. אלו הם חוקי הטבע כמו שמתאר זאת למשל ספר משלי בַּהֲכִינוֹ שָׁמַיִם שָׁם אָנִי, בחֻקּוֹ חוּג עַל פְּנֵי תְּהוֹם. בְּאַמְּצוֹ שְׁחָקִים מִמָּעַל, בַּעֲזוֹז עִינוֹת תְהוֹם. בְּשׂוּמוֹ לַיָּם חֻקּוֹ, וּמַיִם לֹא יַעַבְרוּ פִיו, בְּחוּקוֹ מוֹסְדֵי אָרֶץ.
עקרונות החיים בעולם שברא אלוהים הם המצוות או המשפטים: אלו הם דרכי ההתנהגות והתנהלות המוסרית שלא לפגוע בעולם החי, הצומח, הדומם והאדם. כך נאמר בספר דברים: ...רְאֵה נָתַתִּי לְפָנֶיךָ הַיּוֹם אֶת הַחַיִּים וְאֶת הַטּוֹב וְאֶת הַמָּוֶת וְאֶת הָרָע. אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוְּךָ הַיּוֹם לְאַהֲבָה אֶת ה' אֱלֹהֶיךָ לָלֶכֶת בִּדְרָכָיו וְלִשְׁמֹר מִצְוֹתָיו וְחֻקֹּתָיו וּמִשְׁפָּטָיו וְחָיִיתָ וְרָבִיתָ וּבֵרַכְךָ ה'... הַחַיִּים וְהַמָּוֶת נָתַתִּי לְפָנֶיךָ הַבְּרָכָה וְהַקְּלָלָה וּבָחַרְתָּ בַּחַיִּים... בספר דברים במקום אחר נאמר: וְעַתָּה יִשְׂרָאֵל שְׁמַע אֶל הַֽחֻקִּים וְאֶל הַמִּשְׁפָּטִים אֲשֶׁר אָֽנֹכִי (משה) מְלַמֵּד אֶתְכֶם לַֽעֲשׂוֹת לְמַעַן תִּֽחְיוּ... וְאֹתִי צִוָּה ה' בָּעֵת הַהִוא לְלַמֵּד אֶתְכֶם חוּקִּים וּמִּשְׁפָּטִים לַֽעֲשֹֽׂתְכֶם אֹתָם... וַיְצַו מֹשֶׁה וְזִקְנֵי יִשְׂרָאֵל אֶת הָעָם לֵאמוֹר שָׁמֹר אֶת כָּל הַמִּצְוָה אֲשֶׁר אָֽנֹכִי מְצַוֶּה אֶתְכֶם הַיּֽוֹם...
על בסיס זה אומר אלוהים: אִם בְּחֻקֹּתַי תֵּלֵכוּ (תכירו ותתחשבו בחוקי הטבע) וְאֶת מִצְוֹתַי תִּשְׁמְרוּ וַעֲשִׂיתֶם אֹתָם (תחיו על פי תורת החיים שנתתי). וְנָתַתִּי גִשְׁמֵיכֶם בְּעִתָּם וְנָתְנָה הָאָרֶץ יְבוּלָהּ וְעֵץ הַשָּׂדֶה יִתֵּן פִּרְיוֹ... וִישַׁבְתֶּם לָבֶטַח בְּאַרְצְכֶם... וְנָתַתִּי שָׁלוֹם בָּאָרֶץ וּשְׁכַבְתֶּם וְאֵין מַחֲרִיד... וְהִשְׁבַּתִּי חַיָּה רָעָה מִן הָאָרֶץ... וְחֶרֶב לֹא תַעֲבֹר בְּאַרְצְכֶם.
רוח המחקר הפסיכולוגי (CBT)
חיים של שלום: תורת החיים שנתן אלוהים מלמדת אותנו שהבנת חוקי הטבע והמציאות ואי פגיעה בטבע שברא אלוהים, מגדילה את הסיכויים לחיות בשלום עם תופעות הטבע השונות. נשאל את עצמנו עד כמה חיינו מתחשבים בחוקי הטבע והמציאות.
חורבן, גלות, נחמה וגאולה.
לפעמים פגענו, או נפגענו ובא עלינו חורבן ויצאנו לגלות מארץ, מבריאות, מרכוש, מחברים. וְאִם לֹא תִשְׁמְעוּ לִי וְלֹא תַעֲשׂוּ אֵת כָּל הַמִּצְוֹת הָאֵלֶּה, (יבואו רעות על העם וסופו חורבן וגלות) ...וְאֶתְכֶם אֱזָרֶה בַגּוֹיִם (גלות)... וְהָייְתָה אַרְצְכֶם שְׁמָמָה וְעָרֵיכֶם יִהְיוּ חָרְבָּה ...וַאֲבַדְתֶּם בַּגּוֹיִם וְאָכְלָה (ואמעיט מספרכם) אֶתְכֶם באֶרֶץ אֹיְבֵיכֶם.
אבל עדיין יש נחמה ויש גאולה גם בגלות הקשה ביותר: וְזָכַרְתִּי אֶת בְּרִיתִי יַעֲקוֹב וְאַף אֶת בְּרִיתִי יִצְחָק וְאַף אֶת בְּרִיתִי אַבְרָהָם אֶזְכֹּר וְהָאָרֶץ אֶזְכֹּר...וְאַף גַּם זֹאת בִּהְיוֹתָם בְּאֶרֶץ אֹיְבֵיהֶם לֹא מְאַסְתִּים וְלֹא גְעַלְתִּים לְכַלֹּתָם לְהָפֵר בְּרִיתִי אִתָּם כִּי אֲנִי ה' אֱלֹהֵיהֶם. וְזָכַרְתִּי לָהֶם בְּרִית רִאשֹׁנִים אֲשֶׁר הוֹצֵאתִי אֹתָם מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם לְעֵינֵי הַגּוֹיִם לִהְיוֹת לָהֶם לֵאלֹהִים אֲנִי ה'. אֵלֶּה הַחֻקִּים וְהַמִּשְׁפָּטִים וְהַתּוֹרֹת אֲשֶׁר נָתַן ה' בֵּינוֹ וּבֵין בְּנֵי יִשְׂרָאֵל בְּהַר סִינַי בְּיַד מֹשֶׁה.
רוח המחקר הפסיכולוגי (CBT)
לא לאבד תקוה: תקווה תמיד יש גם אם היא לא הגיונית. ניזכר ברגעים שאיבדנו תקווה כדי לגלות שמשהו בסוף הסתדר ונגאלנו מצרתנו.
צדק חברתי
הקיבוצים הציעו שכל חבר תורם כפי יכולתו ומקבל לפי צרכיו. החלוצים שחלמו על עם ישראל בארץ ישראל, חשבו על חזרה לטבע, עבודת אדמה, וחיי שיתוף ללא ניצול אחרים. כך הוקמה החברה השיתופית. חירות אישית תתכן כאשר אדם יוותר על רכושו הפרטי. אפילו אדמות המדינה אותם עבדו חברי הקיבוץ, אינם שלהם אלא רק פיקדון מאת המדינה.
גם בחוקת החיים במשפחה או בזוג שחי ביחד, התקבלו במהלך השנים כללים של מה שמכונה הלכת השיתוף. התא המשפחתי נתפס כשותפות עסקית. כל אחד מבני הזוג תורם כפי יכולתו ומקבל לפי צרכיו בהתאם ליכולת המשפחה. כך שרכוש העסק המשפחתי הוא רכוש משותף גם אם הגבר הוא המפרנס היחיד. חלקה של האישה הוא גם בכך שהיא תומכת למשל בהתפתחות המקצועית שלו. בני הזוג חיים יחדיו בטוב וברע.
ערכי צדק חברתי ההגינות ושוויון מתקיימים גם בתרומה לבית המקדש. דַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְאָמַרְתָּ אֲלֵהֶם אִישׁ כִּי יַפְלִא נֶדֶר בְּעֶרְכְּךָ נְפָשֹׁת לַָה'. ערכים, או שווי, זהו נדר להתחייבות של תרומה כספית לבית המקדש. גובה התרומה תלויה במדדים שונים של צדק חברתי על המדרש הגדול בין האיש לאשה בין הזקן לבחור ובין הקטן לגדול כל אחד על פי רמת ההכנסה שלו.
רוח המחקר הפסיכולוגי (CBT)
צדק חברתי: גם החיים הפרטיים שלנו אנו יכולים לחיות על פי העקרונות של הצדק החברתי. יש ויקראו למהלך כזה "אתה פרייר". נחפש לפעול ברגעים הקטנים שלנו את המהלכים המממשים את עקרון הצדק החברתי לפחות בחלקו