תחנת העמקים.               כתובתינו החדשה:  www.psy.org.il

מאמרים לציבור

טיפים להורים מתוך "משבר ושינוי בחיי הילד", יהודית ביאליק כהן

"משבר ושינוי בחיי הילד ומשפחתו" - ספר חשוב להבנת הנושא ולהתמודדות עמו. יהודית, פסיכולוגית קלינית מ"תחנת העמקים" מביאה להורים טיפים מן הספר, המעידים כי התמודדות נכונה עם משברים מסייעת ומחזקת את הילד בתהליך התפתחותו וגדילתו
תאריך פרסום: 8/7/2004

משבר ושינוי בחיי הילד

(ד"ר עדנה כצנלסון ופרופ' עמירם רביב)

 

שנת הלימודים החלה ועימה המעברים והשינויים הכרוכים בהם. לכבוד זאת, נציג כאן את הספר "משבר ושינוי בחיי הילד ומשפחתו", מאת הפסיכולוגים ד"ר עדנה כצנלסון ופרופ' עמירם רביב, בהוצאת מעריב, העוסק במשברים אצל ילדים והתמודדות בהם.

פסיכולוגים רבים סבורים שתהליך ההתפתחות רצוף משברים. הפסיכיאטר ג'רלד קפלן מגדיר משבר כ"מצב שבו מופר האיזון בין חומרת הבעיה לבין המשאבים שעומדים לרשות האדם לטיפולך בה". הפסיכולוג אריקסון מתייחס ל"תקופות מכריעות" שמהוות במהלך משברים טבעיים בלתי נמנעים בהם צריך האדם להתמודד.

"משבר" ו"תקופה מכריעה" הם כינויים לקשיים בהם צריך הילד להתמודד בתהליכי גדילתו והתפתחותו. סוגי המשברים מגוונים. אנו פוגשים בחיי היום-יום משברים התפתחותיים הצפויים לכל ילד: גמילה מיניקה, מעבר מזחילה להליכה, אימון בניקיון, מעבר לגן או לבית הספר ועוד.

מתי נחשב שינוי למשבר? כשהשינוי ניכר, והוא מחייב אדם לשנות את דרכי התגובה המקובלות או את מנגנוני ההגנה המקובלים שלו. הגדרת המשבר תלויה במידה רבה בדפוס ההסתגלות האישי של הילד או המבוגר לשינוי שעבר. יש ילדים שאינם מגיבים בגילוי סימני לחץ במצבים המהווים משבר אצל ילדים אחרים. המקורות למשבר יכולים להיות פנימיים (אישיים או התפתחותיים) או חיצוניים (מעברים), צפויים (כניסה לגן או לידת אח) או בלתי צפויים (תאונה או מחלה).

כיצד מורגש המשבר?

תגובות למצבי לחץ שונות אצל כל ילד. עם זאת יש כמה דרכי ביטוי אופייניות לילדים צעירים, כמו פיתוח תלות בהורים, בעיות אכילה, בעיות בהרגלי הניקיון, פחדי לילה, מחושים גופניים ללא סיבה אורגנית, גילויי תוקפנות, התנהגויות המעידות על מתח כגון מציצה או אוננות מרובה. אצל ילדים גדולים יותר מופיעים קשיי ריכוז, ירידה בלימודים, קשיים חברתיים וכעס על ההורים.

עמידות הילד במצב המשבר

שלשה גורמים עיקריים קובעים את יכולת העמידה של הילד במצבי משבר: מבנה אישיותו, עוצמת המשבר והתמיכה אותה הוא מקבל מסביבתו.

1. מבנה אישיותו של הילד: אין, כמובן, נוסחה לתיאור ילד מאוזן ובעל כוחות התמודדות, אך ילד הבטוח באהבת בני משפחתו, בעל בטחון עצמי, גמיש ויצירתי, יוכל להתמודד עם משברים ולהתחזק. לעומתו, לילד חרד, חסר בטחון ונוקשה יש פחות יכולת להתמודד עם קשיים. יש המאמינים שלילד צעיר קל יותר במצב לחץ מאשר לאחיו הגדול, כיוון שאינו מבין כל כך את המתרחש. למעשה, לעיתים קרובות ההפך הוא הנכון: הילד הצעיר עלול, בשל חוסר הבנת הפרטים, לבנות בדמיונו מצב עניינים גרוע בהרבה מהמציאות ולבנות לעצמו עולם מפחיד ובלתי מציאותי.

2. עוצמת המשבר וחריפותו: אינה ניתנת להגדרה אובייקטיבית. ילדים שונים תופסים משברים בחייהם בצורות שונות. הופעת גננת חדשה בגן הילדים יכולה להיות משבר לילד רגיש בעוד שחברו יעבור על כך לסדר היום. עצמת המשבר תלויה כמובן גם בתגובת המשפחה והאנשים הקרובים לילד וגם במשך הזמן של הופעתו.

3. בעוד שקשה לנו להשפיע על מבנה אישיותו של הילד ולא נוכל לצפות את כל המשברים הצפויים לו, יש בידנו לעזור לילד הנמצא במשבר ולכוונו להתנהגות חיובית. סביבת הילד מהווה את "מערכת התמיכה" הטבעית אליה הוא פונה בעת קושי. האנשים המשפיעים על הילד היותר רגיש בעת משבר הם הקשורים אליו בקשרים הראשונים של צרכיו הבסיסיים לאהבה, סמכות ותלות.

לדוגמה - ילד המצוי במשבר לאחר לידת אח: אם ההורים יתגייסו לעזרת הילד, יקדישו לו תשומת לב, ידגישו את יתרונותיו כגדול וישתדלו לא לכעוס ולהענישו, יצא הילד מהמשבר מחוזק ובטוח באהבת הוריו. אולם, אם התנהגותו הפרובוקטיבית, כעסו ותוקפנותו כלפי התינוק, ונטייתו לבכי יגררו עונשים, דחייה ועימותים עם ההורים יקבל הילד אישור לחשדותיו כי הוריו הפסיקו לאהוב אותו ומעדיפים את התינוק על פניו. ישנם מצבים בהם בשל קשיים תקופתיים במשפחה גם דמויות בסביבה עשויות להיות משמעותיות ותומכות. למשל - ילד שאביו חלה ומורתו, שחשה במתח שלו, תמכה וגייסה גם את החברים לתמיכה.

כאשר ילד מקבל תמיכה בשעת משבר הוא מצליח להתגייס להתמודדות טובה יותר עם האתגר שלפניו. משבר עשוי להיות זרז להתפתחות משום שהוא מערער הרגלים ישנים, יוצר תגובות חדשות ומעורר מנגנוני הסתגלות חדשים, שמחזקים את יכולתו של הילד להתאים עצמו למצבים בלתי צפויים. בתקופת משבר רצוי לא להשאיר את הילד לבדו. תמיכה של הקרובים לו מרגיעה אותו. חשוב לשוחח איתו על מה שקורה לו, לשמור על מסגרת היום-יום, לא להלחם בו ולא לזלזל בפחדיו.

יהודית ביאליק כהן

פסיכולוגית קלינית והתפתחותית, "תחנת העמקים".

התפרסם בעיתון "בבקעה"

גליון 233

ספטמבר 2003

תגובות

הוספת תגובה

כרמית שיטריתכרמית שיטרית5/11/2007

כשילד במשבר מומלץ לחזק ולטפח אותו.

כשילדכם במשבר ולא עוזרים לו בהיתמודדות הוא מפנים את הכאב מנסה לא להיתמודד איתו ו"קובר" אותו עמוק בבטן,ואז הילד גדל עם חסכים מהילדות,עם מטען נפשי כבד. כל זה מפתח אצלו תיסכולים,פערים בלימודים ופערים חברתיים. 

כרמית שיטריתכרמית שיטרית5/11/2007

כשילד במשבר מומלץ לחזק ולטפח אותו.

כשילדכם במשבר ולא עוזרים לו בהיתמודדות הוא מפנים את הכאב מנסה לא להיתמודד איתו ו"קובר" אותו עמוק בבטן,ואז הילד גדל עם חסכים מהילדות,עם מטען נפשי כבד. כל זה מפתח אצלו תיסכולים,פערים בלימודים ופערים חברתיים. 

הוריםהורים12/5/2006

אוננות אצל ילדים. האם הספר עוסק בנושא אוננות אצל ילדים בהרחבה? האם יש פרקים בנושא. איך להגיב? מקרים, דוגמאות, דרכי טיפול.

עדי פריעדי פרי1/8/2004

עדכון חשוב.

תודה רבה לעמירם שתרומתו הבלתי פוסקת בחידוש ועדכון הספר אכן ראויה לאזכור, ישנם גם סקירות והמלצות עדכניות נוספות על הספר, למשל באתר הגיל הרך, ושל עדנה כצנלסון ב"נעשה ונשמע" .

לרכישה ישירה של הספר למעונינים, רק הקפידו לוודא שזאת המהדורה האחרונה:   books4you, מיתוס,  דיונון,  אקדמון. (שימו לב לפערי המחירים מ 56 ש"ח מימין ל 106 ש"ח משמאל, כולל משלוח)

עדי

 

עמירם רביבעמירם רביב1/8/2004

הספר משבר ושינוי בחיי הילד ומשפחתו [ל"ת].

חן חן על האזכור וההתיחסות. אבל... מהדורתו הראשונה  הוצאה על ידי הוצאת מעריב  ב1986. מאז היו כמה הדפסות ועדכונים בהוצאת עמיחי.

ב2003 הופיעה בהוצאת עמיחי מהדורה מחודשת ומעדכנת. למרות שמרבית העקרונות נותרו בעינם בכ"ז כדאי שהורים ידעו על ההוצאה המעודכנת.

בתודה עמירם

 

צרו קשר

מוזמנים ליצור עימי קשר.


×Avatar
זכור אותי
שכחת את הסיסמא? הקלידו אימייל ולחצו כאן
הסיסמא תשלח לתיבת הדוא"ל שלך.