תחנת העמקים.               כתובתינו החדשה:  www.psy.org.il

מאמרים לציבור

ילדים עם צרכים מיוחדים, מירה גרוסברגר

בימים אלה מערכת החינוך נכנסת לשלב נוסף ומתקדם בהשתלבותם של תלמידים עם צרכים מיוחדים בחינוך הרגיל, לאחר שינוי בחקיקה!

תאריך פרסום: 8/7/2004

תהליכי הלמידה, החינוך ורכישת ההשכלה, הינם מסע ארוך המתמשך כל חיינו. חלקו נעשה באופן עצמאי וספונטאני וחלקו נעשה במסגרות פורמליות כמו גן הילדים ובית-הספר. המשתתפים במסע שונים זה מזה במדדים שונים כגון קצב, התעניינויות, סגנונות למידה, כישורים ספציפיים וכדומה.

יש המתקשים בתחילת הדרך ולאחר מכן מתאוששים, יש המגלים קשיים בהמשך הדרך וצריך לתמוך בהם ולהתאים עבורם קצב ומסלול, ויש המתקשים לכל אורך הדרך וזקוקים להתאמה מדוקדקת עפ"י צרכיהם.

מערכת החינוך רואה את עצמה מחויבת לתת מענה לכל תלמיד/ה באמצעות כלים ומסגרות לימוד, לפי יכולתה ומתוך הפילוסופיה החברתית בה היא נטועה. אחד הכלים הללו הוא חוק החינוך המיוחד שהתקבל בכנסת בשנת 1988 ומתבצע בשלבים מאז. עפ"י החוק, רשאי כל ילד הזקוק לכך, ללמוד במסגרת החינוך המיוחד מגיל 3 ועד גיל 21. החינוך המיוחד מתבצע או במסגרות נפרדות או במסגרות משולבות בתוך הגנים ובתיה"ס הרגילים. ועדת ההשמה הוא הכלי שבאמצעותו נפתחת בפני הילד המתקשה והוריו, האפשרות לקבל את שירותי החינוך המיוחד. ועדת ההשמה מורכבת מאנשים שעיקר רצונם לעזור לילד לקבל את החינוך הטוב ביותר שאפשר לתת לו במסגרת המתאימה לו: נציג הרשות המקומית, המפקח על הח"מ, מפקח על החינוך הרגיל, פסיכולוג חינוכי, רופא ילדים, עובד סוציאלי, נציג ועד ההורים הארצי לח"מ. אל דיוני הועדה מוזמנים האנשים המכירים באופן אינטימי ביותר את הילד: נציגי הצוות החינוכי, פסיכולוג ביה"ס, והחשוב מכל - ההורים. לעתים, גם הילד מוזמן. אלה, המכירים היטב את הילד על כל היבטיו, בצרוף אבחון מקיף (פסיכולוגי, דידקטי, רפואי, סוציאלי, פארא-רפואי, דו"ח טיפול) מסייעים לשיקול הדעת הרחב ביותר באשר לטובת הילד.

ומה אצלנו במוא"ז בקעת בית-שאן? מזה שנים רבות הועדה מתנהלת ברוח טובה, תוך הבנה מלאה לכך שלהורים רבים קשה העובדה שילדם זקוק למסגרת חינוך מיוחדת. כל עבודת הועדה נעשית מתוך כבוד מירבי להורים, לעתים הועדה מתכנסת יותר מפעם אחת בעניינו של ילד מסויים, עד שנמצאת האפשרות האופטימלית עבור אותו ילד. לעתים, ההורים ומערכות החינוך אף רואים את ועדת ההשמה כגוף שניתן להיוועץ בו ולאו דווקא כגוף שקובע את תהליך ההשמה.

בימים אלה מערכת החינוך נכנסת לשלב נוסף ומתקדם בהשתלבותם של תלמידים עם צרכים מיוחדים בחינוך הרגיל, לאחר שינוי בחקיקה!

בעקבות החקיקה, תלמידים רבים המשולבים בכיתות רגילות יהיו זכאים לתוספת של הוראה וטיפולים פארא-רפואיים שיינתנו ע"י עובדי הוראה, כמו-כן יהנו משירותים פסיכולוגיים, שירותי סיוע ועזרים מיוחדים.

מנכ"לית משרד החינוך הצהירה בחודש שעבר, כי היא מזמינה את הורי התלמידים עם צרכים מיוחדים להיות שותפים בהשתלבות ילדיהם במערכת החינוך הרגילה ובגיבוש התכנית היחידנית, אך היא גם הדגישה כי "ברור שבימים אלו של קיצוצים קשים בתקציב החינוך, המשרד יתקשה לספק את המענים הראויים והמקצועיים לתלמידים, שחקיקה זו תחייב את אוצר המדינה להוסיף בהדרגה בשנים הבאות את התקציבים הנדרשים". במקומנו כאן, נמשיך בדרך ההידברות האמיתית עם ההורים, כפי שעשינו בעבר, כדי לתת מענה אופטימלי למתקשים במסע.

מירה גרוסברגר

מנהלת השרות הפסיכולוגי חינוכי תחנת העמקים

התפרסם בעיתון "בבקעה"

גליון 232

יולי 2003

תגובות

הוספת תגובה

שריתשרית27/3/2012

שאלון.  

אנשי חינוך יקרים!
אני סטודנטית באוניברסיטת חיפה,אשר זקוקה לחמש דקות מזמנכם היקר בכדי למלא שאלון שנעשה במסגרת עבודת סמינריון שלי.השאלון הינו אנונימי ונתוניו ישמשו לצרכים סטטיסטים בלבד!
מודה לכם על שיתוף הפעולה.
שרית מתתיהו

https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?pli=1&formkey=dGxyUHNBUFBqY2Q0TDNfajV1QWltZFE6MQ#gid=0

חווהחווה14/5/2011

דפי צביעה ציורים לילדים.

דפי צביעה ציורים לילדים

גם תעסוקה וגם יצירה

מירית גלמירית גל3/3/2009

פותחים דלת למימוש עצמי לבעלי צרכים מיוחדים [ל"ת].

אדם צריך לעזור לעצמו, אבל הוא חייב גם תמיכה. תוכנית 'אופק' - תוכנית לימודים ייחודית לאנשים עם צרכים לימודיים שמפעילות אוניברסיטת חיפה, אקי"ם ומישא"ל (המרכז הישראלי האוניברסיטאי לנכויות שכליות) במימון משרד החינוך והאגף לטיפול באדם עם הפיגור השכלי, משרד הרווחה .

 

מי שמעוניין להמשיך לקרוא:

http://wordpress.haifa.ac.il/?p=637

 

נופר קריןנופר קרין5/8/2006

חוק השילוב.

בשלב זה כולם מסכימים שהחוק הוא ללא תקציב ראוי. ישנם בתי ספר מסוימים, מחנכים מסויימים והורים מסויימים שמצליחים לנווט בהצלחה גם במצב הנוכחי. זה תלוי מאוד בילד.

ישנם בתי ספר שמתקצבים מעבר לשעות השילוב שניתנות על-ידי המדינה. התקציב יורד מתקציב בית-הספר והם לא עושים זאת בשמחה רבה. למרות זאת, הם נותנים מעבר לשעות של המדינה. מכאן אנו למדים ששעות השילוב הנוכחיות אינן מספיקות.

בתי ספר אחרים אינם נתמכים על ידי ההורים, אין להם תקציבים, והם נותנים רק מספר שעות מינימלי ביותר, שלמעשה אינו מספיק עבור רבים מהילדים.

 ישנם ילדים שנהנים מעזרה של עמותות שונות ומצבם טוב.

מנסיוני, בבתי ספר רגילים, שאינם נתמכים על ידי ההורים, אין לבית הספר יכולת אמיתית לשלב היטב את כל הילדים, וישנם ילדים הניזוקים מכך.

ישנם הורים שמתקצבים את המהלך באופן פרטי. כלומר, שעות שילוב על חשבונם ומעקב של יועצים מתחום החינוך והפסיכולוגיה.

היתרון הגדול של החוק הוא ההיתר להשאיר ילד בחינוך רגיל. כלומר, ישנם הורים שבחפץ לב משלמים את הסכומים הגבוהים ששילוב מוצלח צריך לפעמים. החוק נותן להם את הלגיטימציה לדרוש מהמחנכת והיועצת לשתף פעולה עם כל  מה שמערכת מיוחדת דורשת. להתיחס באופן מיוחד לילד, לשתף פעולה עם מורות עזר שונות ועם הפסיכולוג המיעץ. לבית- הספר אין לגיטימציה להתנער מילדים כאלו.

החוק לפעמים מטעה הורים, שחושבים שהילד מקבל את כל מה שהוא זקוק לו בבית-הספר, בעוד שלמעשה הוא צריך שעות שילוב נוספות.

נופר

סמדר מואססמדר מואס4/8/2006

פי די די.

אני לא יודעת עד כמה זה נכון

 

יעקביעקב15/7/2004

תשובה לשאלה [ל"ת].

אני לא חושב שמידעים אותנו בכול מה שקשור לנושה השילוב . מכוון שזה יעלה כסף למערכת החינוך , והרי אנו עדים לקיצוצים .

עים איזה תקציב בדיוק ישלבו? ועים איזה כוח אדם בדיוק הם יממשו את את זה ? לכן המערכת מצידה לא כול כך שמחה לידייע...

אמאאמא14/7/2004

שילוב....והדרכה. מנסיוני ניתנת הדרכה של גורמים פורמלים כמו משרד החינוך לעיתים אף בשיתוף פעולה עם עמותות או ארגונים שונים  למשל כדוגמת אלו"ט  כשמדובר בשילוב פרטני אולם כשמדובר בשילוב של כיתה שלמה , הצוות הוא מומחה בתחומו.... וזה כמובן השילוב האולטימטיבי ..... כיתה מיוחדת משולבת בבהי"ס רגיל....

יעל פאיוק-גומסיעל פאיוק-גומס14/7/2004

שילוב ילדים עם צרכים מיוחדים. האם קיימת הדרכה מסודרת/פורמלית לצוות בתיה"ס המשלבים?

אמאאמא13/7/2004

ילדים עם צרכים מיוחדים משולבים במערכת החינוך הרגילה.

מנסיוני הרב הנני יכולה להעיד כי לשלב ילד בחינוך רגיל  הינו בר השגה והצלחה ברם דרושות תעצומות נפש לא מעטות אך בסופו של דבר שכרם בצידם.... הורה צריך לדעת ולהגדיר לעצמו מה היה רוצה עבור ילדו כמו גם תוך התחשבות מירבית בצרכיו של הילד ובדיקת התאמתו למסגרת שכזו.

המגמה היום היא ללא ספק חיובית, לשלב וכמה שיותר ראה דוגמת ביה"ס רנה קסן בירושלים בהם משולבים ילדי PDD  בהצלחה רבה,  כמו כן אמורות להפתח כיתות דומות גם באזור השרון ותל אביב.

אם רוצים אין זו אגדה.....

אורית גודקאראורית גודקאר13/7/2004

חוק בלי שיניים.

שלום לכולם,

חוק השילוב הוא רעיון נהדר שאיש לא נתן דין וחשבון על אפשרויות יישומו. איש לא הקציב ולו אגורה שחוקה לביצועו בפועל (אני שמעתי שמשרד החינוך דווקא מקצץ, מפטר, מצמצם וסוגר תוכניות), ולכן גם אין בעצם אל מי לבוא בתלונות. אם אין בחטיבת הביינים מורת מתי"א או תרפיסטית מטעם מתי"א הרי ממילא הילד לא יוכל לקבל את השעות המגיעות לו על פי חוק. זו שערוריה, אבל מוטב שנביט למציאות בעיניים פקוחות. מישהו כתב חוק ולא טרח לצייד אותו בשיניים.

אורית גודקאר,

פסיכולוגית חינוכית

קוביקובי13/7/2004

מתוך פורום חינוך מיוחד-קהילות במשרד החינוך.

צרכים מיוחדים בחטיבת הביניים
דלית שלום רב,
שאלתך מהווה הזדמנות להזכיר כאן את מהות השינוי לחוק החינוך המיוחד שנכנס השנה לתוקף.
כל הורה שחושב שילדו (בחט"ב כמו גם ביסודי) בעל צרכים מיוחדים ויכול להנות משעות החינוך המיוחד הניתנות בבתי הספר הרגילים,
יכול לפנות לביה"ס ולבקש דיון בוועדת שילוב לגבי נתינת שעות לילדו.
אל וועדת שילוב יש להפנות בקשה עם מסמכים המראים את הלקות (במקרה זה את אומרת שהילד אובחן וניתנו לו הקלות) במקרה שאין אבחון ניתן לבקש מביה"ס לדאוג שפסיכולוג מהשרות הפסיכולוגי יאבחן אותו.
בכל אופן הוועדה, שבראשה מנהל ביה"ס,צריכה לקבוע את זכאותו של התלמיד.
השעות הן של אנשי החינוך המיוחד (לא רכזת או יועצת כפי שבקשת)
והן יכולות להיות בתחום אקדמי או בההעה ויצירה.
כמובן שבמידה וניתנות הקלות (כמו שציינת לגבי בנך) על מנהל ביה"ס לדאוג שכל המורים יתנו את ההקלות הנדרשות.
פרטים נוספים בנוגע לזכאות תוכלי לבדוק בחוזר מנכ"ל שילוב 2003באתר משרד החינוך.

יעל פאיוק-גומסיעל פאיוק-גומס12/7/2004

ילדים עם צרכים מיוחדים - חוק השילוב הלכה למעשה?.

האם מישהו יודע מה באמת ההורים צריכים לעשות כדי שילדיהם יזכו לקבל את מה שזקוקים לו ועתה "מגובה" על פי חוק?

צרו קשר

מוזמנים ליצור עימי קשר.


×Avatar
זכור אותי
שכחת את הסיסמא? הקלידו אימייל ולחצו כאן
הסיסמא תשלח לתיבת הדוא"ל שלך.