ילדים עם צרכים מיוחדים, מירה גרוסברגר
תהליכי הלמידה, החינוך ורכישת ההשכלה, הינם מסע ארוך המתמשך כל חיינו. חלקו נעשה באופן עצמאי וספונטאני וחלקו נעשה במסגרות פורמליות כמו גן הילדים ובית-הספר. המשתתפים במסע שונים זה מזה במדדים שונים כגון קצב, התעניינויות, סגנונות למידה, כישורים ספציפיים וכדומה.
יש המתקשים בתחילת הדרך ולאחר מכן מתאוששים, יש המגלים קשיים בהמשך הדרך וצריך לתמוך בהם ולהתאים עבורם קצב ומסלול, ויש המתקשים לכל אורך הדרך וזקוקים להתאמה מדוקדקת עפ"י צרכיהם.
מערכת החינוך רואה את עצמה מחויבת לתת מענה לכל תלמיד/ה באמצעות כלים ומסגרות לימוד, לפי יכולתה ומתוך הפילוסופיה החברתית בה היא נטועה. אחד הכלים הללו הוא חוק החינוך המיוחד שהתקבל בכנסת בשנת 1988 ומתבצע בשלבים מאז. עפ"י החוק, רשאי כל ילד הזקוק לכך, ללמוד במסגרת החינוך המיוחד מגיל 3 ועד גיל 21. החינוך המיוחד מתבצע או במסגרות נפרדות או במסגרות משולבות בתוך הגנים ובתיה"ס הרגילים. ועדת ההשמה הוא הכלי שבאמצעותו נפתחת בפני הילד המתקשה והוריו, האפשרות לקבל את שירותי החינוך המיוחד. ועדת ההשמה מורכבת מאנשים שעיקר רצונם לעזור לילד לקבל את החינוך הטוב ביותר שאפשר לתת לו במסגרת המתאימה לו: נציג הרשות המקומית, המפקח על הח"מ, מפקח על החינוך הרגיל, פסיכולוג חינוכי, רופא ילדים, עובד סוציאלי, נציג ועד ההורים הארצי לח"מ. אל דיוני הועדה מוזמנים האנשים המכירים באופן אינטימי ביותר את הילד: נציגי הצוות החינוכי, פסיכולוג ביה"ס, והחשוב מכל - ההורים. לעתים, גם הילד מוזמן. אלה, המכירים היטב את הילד על כל היבטיו, בצרוף אבחון מקיף (פסיכולוגי, דידקטי, רפואי, סוציאלי, פארא-רפואי, דו"ח טיפול) מסייעים לשיקול הדעת הרחב ביותר באשר לטובת הילד.
ומה אצלנו במוא"ז בקעת בית-שאן? מזה שנים רבות הועדה מתנהלת ברוח טובה, תוך הבנה מלאה לכך שלהורים רבים קשה העובדה שילדם זקוק למסגרת חינוך מיוחדת. כל עבודת הועדה נעשית מתוך כבוד מירבי להורים, לעתים הועדה מתכנסת יותר מפעם אחת בעניינו של ילד מסויים, עד שנמצאת האפשרות האופטימלית עבור אותו ילד. לעתים, ההורים ומערכות החינוך אף רואים את ועדת ההשמה כגוף שניתן להיוועץ בו ולאו דווקא כגוף שקובע את תהליך ההשמה.
בימים אלה מערכת החינוך נכנסת לשלב נוסף ומתקדם בהשתלבותם של תלמידים עם צרכים מיוחדים בחינוך הרגיל, לאחר שינוי בחקיקה!
בעקבות החקיקה, תלמידים רבים המשולבים בכיתות רגילות יהיו זכאים לתוספת של הוראה וטיפולים פארא-רפואיים שיינתנו ע"י עובדי הוראה, כמו-כן יהנו משירותים פסיכולוגיים, שירותי סיוע ועזרים מיוחדים.
מנכ"לית משרד החינוך הצהירה בחודש שעבר, כי היא מזמינה את הורי התלמידים עם צרכים מיוחדים להיות שותפים בהשתלבות ילדיהם במערכת החינוך הרגילה ובגיבוש התכנית היחידנית, אך היא גם הדגישה כי "ברור שבימים אלו של קיצוצים קשים בתקציב החינוך, המשרד יתקשה לספק את המענים הראויים והמקצועיים לתלמידים, שחקיקה זו תחייב את אוצר המדינה להוסיף בהדרגה בשנים הבאות את התקציבים הנדרשים". במקומנו כאן, נמשיך בדרך ההידברות האמיתית עם ההורים, כפי שעשינו בעבר, כדי לתת מענה אופטימלי למתקשים במסע.
מירה גרוסברגר
מנהלת השרות הפסיכולוגי חינוכי תחנת העמקים
התפרסם בעיתון "בבקעה"
גליון 232
יולי 2003