5חיי שרה. כיצד לבחור בת או בן זוג לנישואים וכיצד להימנע מהרס הזוגיות.
פרשת חיי שרה
כיצד לבחור בת או בן זוג לנישואים
יששכר עשת, "לרפא את יצירי כפיך" http://www.hebpsy.net/isaschar
עבד אברהם נשלח לארם נהריים לארץ נחור למצוא אישה ליצחק בנו. כיצד בחר עבד אברהם את האישה? בפרשה אנו לומדים על תכונותיה של רבקה שהניעו את עבד אברהם לבחור בה כמתאימה ליצחק לקיום חיי משפחה משמעותיים. כך אנו לומדים מפרשה זו מהם התנאים החשובים, שאם חלקם מתקיים, יש סיכוי שהמשפחה שנקים תהיה משמעותית ויציבה.
1. הגבר והאישה אמורים להיות מאותה סביבה תרבותית, כדי שהפער ביניהם לא יהיה גדול מדי בתחום האמונות והמנהגים: "כִּי אֶל אַרְצִי וְאֶל מוֹלַדְתִּי תֵּלֵךְ וְלָקַחְתָּ אִשָּׁה לִבְנִי לְיִצְחָק." בפרשה זו הוצבה דרישה ברורה ללכת למקומו של הבעל. בעולמנו, נושא כבד זה אמור להיות נידון ומוחלט בין הבעל לאישה עוד לפני הנישואין: "וַיּאמֶר אֵלָיו הָעֶבֶד אוּלַי לא תאבֶה הָאִשָּׁה לָלֶכֶת אַחֲרַי אֶל הָאָרֶץ הַזּאת הֶהָשֵׁב אָשִׁיב אֶת בִּנְךָ אֶל הָאָרֶץ אֲשֶׁר יָצָאתָ מִשָּׁם? וַיּאמֶר אֵלָיו אַבְרָהָם הִשָּׁמֶר לְךָ פֶּן תָּשִׁיב אֶת בְּנִי שָׁמָּה."
2. ברכת האלוהים אמורה לשרות על הנישואין. כלומר חלק מהבחירה נעשה באופן בלתי צפוי, לא מתוכנן ולפי נטיות הלב: "וַיאמַר ה' אֱלהֵי אֲדנִי אַבְרָהָם הַקְרֵה נָא לְפָנַי הַיּוֹם וַעֲשֵׂה חֶסֶד עִם אֲדנִי אַבְרָהָם."
3. בני הזוג אמורים להיות טובי מראה זה לזו וללא ניסיון מעמיק קודם שגורם בדרך כלל, אולי גם לטוב, אבל גם להרבה כאב לב וצער: "...וְהִנֵּה רִבְקָה יצֵאת... וְהַנַּעֲרָה טוֹבַת מַרְאֶה מְאד בְּתוּלָה וְאִישׁ לא יְדָעָהּ..."
4. בני הזוג אמורים להיות רגישים לצרכי האחר, מוכנים לתת מעצמם לפי בקשת האחר ואף לזהות ולהיות רגישים לצרכי האחר ללא בקשתו: "וַיָּרָץ הָעֶבֶד לִקְרָאתָהּ וַיּאמֶר הַגְמִיאִינִי נָא מְעַט מַיִם מִכַּדֵּךְ...וַתּאמֶר שְׁתֵה אֲדנִי וַתְּמַהֵר וַתּוֹרֶד כַּדָּהּ עַל יָדָהּ וַתַּשְׁקֵהוּ... וַתְּכַל לְהַשְׁקוֹתוֹ וַתּאמֶר גַּם לִגְמַלֶּיךָ אֶשְׁאָב עַד אִם כִּלּוּ לִשְׁתּוֹת."
5. בני הזוג אמורים לפתוח את ביתם לאחרים: "וַתּאמֶר אֵלָיו (אל העבד) גַּם תֶּבֶן גַּם מִסְפּוֹא רַב עִמָּנוּ גַּם מָקוֹם לָלוּן."
6. בחירת בני הזוג אמורה להיות גם על פי רצונם של השניים ולא רק על פי רצון ההורים: "וַיּאמְרוּ נִקְרָא לַנַּעֲרָה וְנִשְׁאֲלָה אֶת פִּיהָ."
7. הצניעות של בני הזוג חשובה ליצירת אינטימיות: "וַיֵּצֵא יִצְחָק לָשׂוּחַ בַּשָּׂדֶה לִפְנוֹת עָרֶב וַיִּשָּׂא עֵינָיו וַיַּרְא וְהִנֵּה גְמַלִּים בָּאִים. וַתִּשָּׂא רִבְקָה אֶת עֵינֶיהָ וַתֵּרֶא אֶת יִצְחָק וַתִּפּוֹל מֵעַל הַגָּמָל. וַתּאמֶר אֶל הָעֶבֶד מִי הָאִישׁ הַלָּזֶה הַהוֹלֵךְ בַּשָּׂדֶה לִקְרָאתֵנוּ וַיּאמֶר הָעֶבֶד הוּא אֲדוֹנִי וַתִּקַּח הַצָּעִיף וַתִּתְכָּס."
והנה במשנה, במסכת תענית פרק ד, מספר רַבָּן שִׁמְעוֹן בֶּן גַּמְלִיאֵל על בְנוֹת יְרוּשָׁלַיִם היוֹצְאוֹת וְמחוֹללוֹת בַּכְּרָמִים. הן היו אומרות לבחורים: "בָּחוּר, שָׂא נָא עֵינֶיךָ וּרְאֵה, מָה אַתָּה בוֹרֵר לָךְ. אַל תִּתֵּן עֵינֶיךָ בַּנּוֹי, תֵּן עֵינֶיךָ בַּמִּשְׁפָּחָה."
ומתוך המחקר על יציבות חיי הזוגית במשפחה עולות הנקודות הבאות.
עלינו כבני זוג להרגיש, לדעת ולחוות באופן מעשי:
1. אינטימיות, חיבה, אהבה ותשוקה תוך כדי יחסים אינטימיים, ויחסי אישות.
2. שאנחנו חברים ותומכים זה בזה בעת צרה, בזמן מחלה פיזית ומשברים אישיים.
3. שכל אחד מאיתנו חי בהתאם לרמת החיים הכלכלית המתאימה לו, הכוללת שלושה סעיפים.
א. הוצאות ביום יום ב. חסכונות פנסיה וביטוחים לעתיד לבא ולעת צרה. ג. השקעות והלוואות למען נכסים יקרים כגון דירה ורכב.
4. שיש המשכיות לחיי כל אחד מאיתנו באמצעות מספר ילדים שכל אחד מאיתנו מרגיש/ה שעלינו לגדל. על כל אחד מאיתנו להרגיש שהוא/היא מעצב/ת את חייהם באמצעות גישה חינוכית שכל אחד מאיתנו מאמין/ה בה.
5. שאנו מקצים זמן ומשאבים שווים להתפתחות אישית של כל אחר מאיתנו.
6. שכל אחד מאיתנו זוכה לזמן פנוי במידה שווה וכל אחד ממלא חובות למען המשפחה באופן שווה. החובות כוללים: פרנסה, חובות הבית השותפים, תחזוקה, השקעה בילדים, במשפחה מורחבת ובחיי החברה. מחשבה לפתרון בעיות, ולפי הצורך דאגה לעתיד לבא.
7. שכל אחד מאיתנו חי/ה במקום מגורים, סביבה, מדינה, קרוב או רחוק מההורים ומהעבודה, שמתאימים להרגשתנו.
8. שכל אחד מאיתנו משקיע/ה ותומך/ת במשפחות המוצא שלנו ושאנו מעודדים זה את זה לתמוך ולהשקיע במשפחות המוצא.
9. שיש מקום לביטוי האמונות הרוחניות ותורת החיים של כל אחד מאיתנו במשפחה.
10. שכל אחד מאיתנו מושקע בחיי חברה ובילויים במידה המתאימה לשנינו.
וכשיש לכם כבר משפחה. היזהרו מארבעת הורסי הזוגיות שהיא הבסיס למשפחה.
חפשו לחוש את אהבת האחר ולא את האהבה.
חפשו את השמחה שאפשר לחוש משמחת האחר.
חפשו לתת והודו על קבלה.
חפשו מערך נפשי של נדיבות ולא של קמצנות.
שימו לב לארבעת הורסי הזוגיות העיקריים לפי גוטמן וסילבר.
היזהרו מחיצי הזלזול, הבוז, חוסר הערכה, העלבונות, במקומם, הביעו חשש, דאגה, תנו הרבה מחמאות על הטוב שיש באחר, על הערך שיש באחר, על מעשים טובים שהאחר עושה.
היזהרו מחרב הביקורתיות, במקומה, בקשו בקשות, הביעו רצונות, געגועים. אם יש צורך נהלו משא ומתן גלוי על הרצונות שלכם הגיעו לפשרה הדדית ומוסכמת.
היזהרו מרעב לחמלה, תוך כדי מאבקים על צדק. לכן במקום תמיד להיות צודקים, הודו בטעות, אל תסמכו על הזיכרון המטעה, עשו מעשה טוב, גמלו חסד, הביעו חמלה.
היזהרו מאימת הבדידות שבברוגז, לכן במקום להפגין ברוגז, בקשו לעצמכם ואפשרו לשני זמן למנוחה ורגיעה, בקשו סליחה ומחילה על שנטשתם, כתבו מכתב. התפייסו והעריכו התפייסות. תמכו ביחד שלכם,
-
כי טוֹבִים הַשְּׁנַיִם מִן הָאֶחָד, אֲשֶׁר יֵשׁ לָהֶם שָׂכָר טוֹב בַּעֲמָלָם: כִּי אִם יִפֹּלוּ, הָאֶחָד יָקִים אֶת חֲבֵרוֹ. וְאִילוֹ הָאֶחָד שֶׁיִּפּוֹל, וְאֵין שֵׁנִי לַהֲקִימוֹ: גַּם אִם יִשְׁכְּבוּ שְׁנַיִם וְחַם לָהֶם, וּלְאֶחָד אֵיךְ יֵחָם? וְאִם יִתְקְפוֹ הָאֶחָד, הַשְּׁנַיִם יַעַמְדוּ נֶגְדּוֹ! וְהַחוּט הַמְשֻׁלָּשׁ לֹא בִמְהֵרָה יִנָּתֵק:
-
מִי ייִתֵּן וְהָיָה לְבָבָנו,
פתוח לזהות את בת או בן הזוג למען נוכל להקים משפחה יציבה,
לְמַעַן יִיטַב לנו ולילדנו לְעוֹלָם.
ואהבנו לרענו כמונו.
באמצעות לחיצה על "הוסף תגובה" בסוף המאמר, אשמח כמיטב יכולתי
לענות על שאלות, להיענות לבקשות ולהתייחס לתגובות.