התמודדות החולה והמשפחה עם מחלת הסרטן
התמודדות החולה והמשפחה עם מחלת הסרטן
יששכר עשת, "לרפא את יצירי כפיך" http://www.hebpsy.net/isaschar
לקבל אבחנה של מחלת סרטן כלשהי פירושו עבורכם החולה והמשפחה, פרידה מבריאות וחיי שיגרה וכניסה לפרק זמן מסוים לעולם של חולי מורכב המסכן חיים. מעבר זה מחייב הסתגלות. "הַעִדתִי בָכֶם הַיּוֹם אֶת הַשָּׁמַיִם וְאֶת הָאָרֶץ הַחַיִּים וְהַמָּוֶות נָתַתִּי לְפָנֶיךָ הַבְּרָכָה וְהַקְּלָלָה וּבָחַרְתָּ בַּחַיִּים לְמַעַן תִּחְיֶה אַתָּה וְזַרְעֶךָ." (דברים פרק ל י"ט)
האבחנה
קבלת אבחנה מתרחשת אחרי בירור וחוות דעת שנייה ושלישית. קבלת האבחנה היא אירוע טראומטי כמו כל אירוע טראומטי המסכן חיים. אתם נעים בין ייאוש לתקווה, ובין חוסר אונים לבין התמודדות. 1. החליטו גם על תקווה, ודרכי התמודדות שונות המותאמות להם.
אחרי מסירת האבחנה מתחיל שלב של הסתגלות לחיים בסיכון, למפגש עם המערכת הרפואית, להתארגנות משפחתית שונה ולטיפולים הרפואיים שחלקם קשים. 2. בחרו בחיים, בחרו לראות מצב זה גם כמצב בעל ערך, כמצב שיש בו גם הנאות ושמחה.
לא אחת כבר בשלב זה יש לקבל החלטות שונות בתחומי כלכלה, משפחה ועבודה. 3. בחרו לראות גם את הטוב ויפה שבכל החלטה.
שגרת המחלה והטיפול בה
שגרת המחלה כוללת בדיקות, טיפולים כימיים, הקרנות ולפעמים ניתוחים. לטיפולים לוח זמנים שעליכם להתמיד בו. 1. בנו שיגרת חיים מותאמת ליכולתכם.
הטיפולים גם פוגעים באיכות החיים ומורידים את הכושר לבצע חלק ממטלות החיים. חיי החברה נפגעים. לא אחת אתם נאלצים לצמצם פעילות עבודה. 2. כמיטב יכולתכם אל תוותרו על הנאות, חיי חברה ובילויים. חפשו וגלו הנאות חדשות שלא הכרתם.
לפעמים יש הרגשה שזמן החולי הוא זמן אבוד בחיים. זה הזמן: 3. לשמר פעילויות שאפשר. 4. למצוא משמעות לחיים עם החולי. 5. לטפח תוכניות מה לעשות אחרי שמבריאים. 6. לגלות תשובות עמוקות לשאלה למה זה קרה לי? 7. לראות במחלה הזדמנות לצמיחה והתפתחות אישית.
קרובים ורחוקים ירצו לעזור לכם. 8. קבלו עזרה בעין יפה אבל מנו מרכז לכל סוגי העזרות למיונם והפעלתם לפי הצורך. שימורו על הכוחות. 9. הרשו עצמכם להנות מהתלות, בבוא היום אתם תהיו אלו שמושיטים יד עזרה.
לשתף אחרים במחלה
אתם משוחחים עם עצמכם וביניכם. על מנת להפיג בדידות וניכור: 1. מצאו אנשים משמעותיים לשוחח איתם. מצאו אנשים שהשיחה איתם עושה לכם טוב. לפעמים זה יהיה מטפל. 2. קחו בחשבון שלאנשים שונים במשפחה יהיו דמויות אחרו לשוחח איתם. 3. התאימו את המידע לגיל הילד אותו אתם משתפים במידע ובהרגשות שלכם. לגבי ילדים מבוגרים עצמאיים מעבר לגיל עשרים. שתפו אותם ודרשו מהם להיות שותפים להתמודדות. הם יודו לכם ברבות הימים. 4. קבלו החלטה מה לספר ועל מה לדבר וכיצד לשתף סבים וסבתות. 5. דאגו גם לשמירה על פרטיות.
התמודדות עם שינויים גופניים
הגוף שלכם עובר שינויים, תופעות ותחושות שלא הכרתם. 1. היו סקרנים לגבי כל תופעה ותופעה. 2. חפשו את היופי שבה. 3. חפשו כל הזדמנות לטיפוח עצמי ויצירת הופעה חיצונית עשירה יותר. 4. יחסי מין הם גם ליטוף חיבור ועיסוי.
טפחו את הכושר הגופני. 1. עשו כל סוג של פעילות גופנית שאפשרית.
קבלו החלטות אמיצות לגבי אבדנים בגופכם. 1. עיברו תהליך של אבל והמשיכו הלאה. 2. זכרו את הדבר המרכזי: חיי הנפש, הרגש והרוח, החיים ומשמעות החיים. 3. הגוף הוא תנאי הכרחי לחיים אבל הוא אינו החיים עצמם.
מידע לחולה
חוק זכויות החולה יביא את הרופא לספר לכם על המחלה. מידע הוא כוח אבל מידע קשה הוא גם מאיים ומייאש. 1. בקשו מהחולה במשפחה להחליט מה הוא רוצה לדעת ומה אינו רוצה לדעת. 2. קבלו החלטות אמיצות מה לספר ומה לא לספר לחולה על פי הכוחות שלו לעכל מידע קשה. 3. מנו איש קשר בנוסף לחולה עצמו עם המערכת הרפואית. 4. חפשו לקרוא וללמוד על המחלה, אבל אל תגזימו. 5. אנשים טובים יציפו אתכם בסוגי טיפול שונים. רכזו את כל הטיפול בידי מסגרת אחת וכן רכזו את הרפואה המשלימה בידי מסגרת אחת.
המוות כחלק מן החיים
המוות אינו כשלון. הוא חלק מהחיים. שאלת משמעות החיים חשובה יותר משאל משך החיים ואפילו איכות החיים. 1. חפשו לדעת שהחיים שלכם משמעותיים ושאתם ממלאים את היעוד שלכם עלי אדמות. 2. השאירו אחריכם משימות שאחרים ימשיכו אותם. 3. חיו כל יום כך שהוא יהיה היום האחרון בחיים ובו זמנית מתוך הנחה ברורה שתחיו עוד שנים רבות. 4. מצאו דמויות משמעותיות לשוחח איתם על חייכם, על אלוהים, על העולם הבא, על הנשמה המתגלגלת. 5. שוחחו עם הקרובים שלכם, היפרדו, השאירו צוואה רוחנית. 5. בבוא היום שחררו, וותרו, תנו לתהליכים הטבעיים להוליך אתכם אל האור.
הכירו את האגודה למלחמה בסרטן: טלפון 1 800 599 995 אתר האינטרנט www.cancer.org.il
הכירו את מרכז עזרה למרפא של הרב פיהרר: אתר האינטרנט http://ezra-lemarpe.org