האמונות הקיצוניות על פי אליס ומיתונם. ערך יששכר עשת (אוגוסט 2019)
האמונות הקיצוניות על פי אליס ומיתונם.
ערך יששכר עשת. isas.eshet@gmail.com
אמונות הן עקרונות חיים שאדם מאמץ לעצמו מתוך תרבות מתוך משפחה או בעקבות ארועים מטלטלים
מאפייני אמונות ומחשבות בלתי מסתגלות על פי אליס הן:
א. תובענות, זה חייב להיות ככה
ב. נוראיות, זה נורא ואיום או יהיה נורא ואיום
ג. סף תסכול נמוך, לא יכול או לא אוכל לשאת את הרגשות הקשים המתלווים למצב.
ד. ערך עצמי נמוך, אני לא שווה, לא מוצלח, לא מסוגל.
1. אני חייב להיות נאהב על ידי מישהו משמעותי. משפטי מפתח: בלי אהבה אין חיים, אם תהיה לי אהבה יהיה לי הכל. אמונות מתונות במקום: אהבה היא רגש, עזרה בעת צרה היא ביטוי לרגש האהבה. אהבה בלי עזרה מעשית אינה אהבת האחר. אנשים אוהבים אותי הם אלו שעוזרים לי כשצריך. חשוב לתת הזדמנות לאנשים לעזור לי כשצריך.
2. יש מעשים נוראיים שחייבים לגנות בחומרה. משפטי מפתח: אדם שמבקרים אותו משתנה. רק בקורת תעזור לו להשתנות. אמונות מתונות במקום: רוב האנשים אינם רעים הם עושים מעשים רעים מתוך אובדן שליטה. לכן צריך לעזור להם. כאשר אנשים עושים מעשים מתוך רוע יש לשפוט אותם במשפט צדק ולהציע עזרה. בקורת היא משפט לא הגון. עונשים ברוב המקרים לא יוצרים שינוי. שינוי נקנה על ידי הקניית הרגלים מתחשבים.
3. זה נורא שהעניינים הם לא כמו שאני חושב שהם צריכים להיות. עניינים צריכים להיות כפי שאני רוצה שיהיו. משפטי מפתח: אם זה לא יהיה כך, זה רע מאד. הכרחי להתאמץ כדי לשנות את המצב. אם כוח רצון אפשר לעשות הכל. חייבים לעשות את זה. אם זה לא יעשה, זו פגיעה בעיקרון מרכזי וחשוב. זו הברירה היחידה. אמונות מתונות במקום: ענינים יהיו תמיד תוך פשרה בין מה שאני רוצה ומה שאחרים רוצים, חוץ ממקרים של פיקוח נפש. ברוב הזמן דברים נעשים תוך פשרה עם המציאות. דרך האמצע מספיקה ברוב המקרים. כבוד האדם חשוב ברוב המקרים יותר מהאמת. יש מצבים בהם לא ניתן לעשות שינוי. עלינו להסתגל למה שיש, למצוא את הטוב במה שיש, במקום להתלונן על מה שאין.
4. אומללות אנושית נכפית עלינו על ידי אחרים, או גורל, או אירועים. משפטי מפתח: לכל דבר יש סיבה, יש תמיד אשם בסבל. אמונות מתונות במקום: הכל צפוי והרשות נתונה. יש דברים שהם לא בשליטתי. אם רע לי לא תמיד יש אשמים ולא תמיד יודעים את הסיבה אבל אפשר ללמוד להסתגל למצב הרע ולהוציא ממנו את הטוב.
5. אם יש משהו מסוכן, עלינו להיות מוטרדים מזה. משפטי מפתח: אם אהיה מוטרד כל הזמן זה יעזור לי למצוא פיתרון לבעיה, סכנה גורמת לדאגה ותמיד עוזרת לפיתרון. אמונות מתונות במקום: סכנות יש תמיד אבל ברובן לא מתממשות. אפשר לאמן את המערכת העצבית לשאת אי וודאות מסויימת. להכין תוכנית מגירה למצב שהאיום מתממש ולעשות כמיטב יכולתי להגן על עצמי.
6. קל יותר להימנע מאשר לעמוד מול קשיי החיים ואחריות. משפטי מפתח: למה להסתבך? בשביל מה צרות? למה להסתכן? הימנעות תפתור את הבעיה לבסוף. אמונות מתונות במקום: לפעמים טוב להימנע. לפעמים הדרך הקלה יכולה להיות קשה לטווח ארוך. הימנעות לפעמים עוזרת ולפעמים מעצימה רגשות השליליים, כי המערכת העצבית לא מתרגלת לרגשות לא נוחים. אפשר להיחשף בהדרגתיות לאיומים וסכנות, וכך לאמן את המערכת העצבית לשאת רגשות לא נוחים כגון פחד, מתח צער, קנאה, אשמה, חרטה ועוד. מי שלא עושה לא טועה. מטעויות וכישלונות לומדים ומתפתחים.
7. עלינו לסמוך על משהו חזק וגדול. משפטי מפתח: רק בכוח. אם יש אחראי, הוא יפתור את הבעיות. אחראי יכול ויודע לפתור את כל הבעיות. אמונת מתונות במקום: לפעמים חשוב לסמוך על אחרים ולפעמים טוב לקחת סיכון סביר ולחשוב שיש גם לי יכולת להתמודד. תלות חלקית טובה לנו, כי אפשר לקבל עזרה. אני מסוגל לפתור חלק מהבעיות שלי. גם אם אכשל ואטעה זה שווה כי ככה אלמד יותר מהר להתמודד עם קשיים.
8. עלינו לסמוך רק על עצמנו. משפטי מפתח: אם אין אני לי מי לי. כל אחד חייב לדאוג לעצמו. אני כל יכול. אין על מי לסמוך. עלינו להיות חכמים, מסוגלים ומצליחים תמיד. אמונות מתונות במקום: חשוב לסמוך על עצמנו, אבל חשוב להיעזר גם באחרים, כי אנחנו לא כל יכולים. יש לי יכולת חלקית לפתור בעיות. במקרים רבים טובים השניים מן האחד, טובה עבודת צוות ושיתוף פעולה.
9. אם משהו השפיע עלינו בעבר זה תמיד ישפיע. משפטי מפתח: יש סיבה לכל דבר. דבר קשור לדבר. דברים נחרטים בתוכנו לנצח. אם יודעים את הסיבה אפשר תמיד לפתור את הבעיה. אמונות מתונות במקום: נכון שהעבר משפיע, אבל לא באופן בלעדי. עבר גם משפיע לטובה, למשל אפשר ללמוד מניסיון העבר. תוכניות וחשבון עתידי גם משפיעים עלינו. ההווה גם הוא משפיע עלי. המוח הוא גמיש ולכן אימונים ורכישת הרגלים חדשים יכולים לשנות השפעות עבר.
10. חייבת להיות לנו שליטה מלאה על מצבים. משפטי מפתח: אם אין אני לי מי לי. שליטה נותנת ביטחון. שליטה מלאה תביא לי אושר, בלי שליטה הסיכון עצום. אמונות מתונות במקום: שליטה במצב חשובה, אבל יש הסתברות ומקריות ואפשר ליהנות על אף זאת. יש דרגות של חופש ובחירה. יש הפתעות. למשל יצירה באה ללא שליטה, אפשר לקבל חסדים ומתנות. אפשר לקבל עזרה.
11. אושר מושג על ידי הרפיה ומנוחה. משפטי מפתח: מתח הוא תמיד רע. מנוחה היא תמיד טובה. הכי חשוב זה להרגע. לזרום עם הדברים זה הכי חשוב. אמונות מתונות במקום: מנוחה, הרפיה והנאות מרגיעים ומחדשים כוחות. עם הכוח המחודש אפשר לצאת לחיים כדי להשיג שמחה. אושר פירושו לא רק הנאות אלא גם משמעות בחיים, יצירה, סקרנות, פליאה ונתינה לאחרים. חשוב להנות מהחיים.
12. אין לנו שליטה על הרגשות שלנו. משפטי מפתח: הרגש הוא טבעי, ופועל אוטומטית. לך לפי מה שאתה מרגיש, כי הרגש יכוון אותך תמיד נכון. הרגש הוא האמת. אמונת מתונות במקום: רגש אינו תוכנית פעולה. תפקיד הרגשות הוא להעיר אותנו לבחון את המציאות, אם יש שם איום או משהו שאנו זקוקים לו. אם זוהה משהו, נכין תוכנית פעולה ונפעל. נכון שאין שליטה מלאה על רגשותינו, אבל אפשר לרכוש שליטה על ההתנהגות שנובעת מהרגש באמצעות השהיית התגובה. ניתן להשפיע על הרגש באמצעות פרשנות אחרת של המציאות.