תקציר: מאפנייני שינה וחלימה של החווים סיוטים לעיתים תכופות
תקציר: מאפנייני שינה וחלימה של החווים סיוטים לעיתים תכופות
מאת: רז אבן
תאריך פרסום: 8/3/2008
תקציר מאמר מתוך:
Dreaming, Vol. .Vol. 4, No. 2 1994
Sleep and dreming characteristics of frequent nightmare subject
in a university population
ross Levin
תמצתה את המאמר: רותם אהרון (בוגרת פסיכולוגיה)
מאפנייני שינה וחלימה של החווים סיוטים לעיתים תכופות
כאשר משתמשים במושג החלום ישנה כוונה לחלום הכולל אפיזודה מפחידה, ממנה יתעורר החולם בבהלה. לרוב, יתאר החולם חלום מסוג זה כבעל אלמנטים חיים, "חלום ברור" וארוך.
הסיוט הינו נפוץ יותר בשנת REM, המתרחשת בעיקר בסוף מעגל השינה, כאשר המוח מעורר, אולם כמעט ואין תזוזות גוף.
על אף המחקרים בנושא, לא ידוע מדוע ישנם סיוטים. לפי הרטמן, הסיוט מתחולל בשל הגנה לקויה של האגו- לפי התיאוריה, הסיוט הינו כישלון של האגו בסינון תכנים שאינם אמורים לעלות למודע.
ואכן, אנשים החוווים יותר סיוטים מאופיינים ביותר פתיחות, יותר פגיעות ופחות הגנות וכן מאופיינים יותר בפתולוגיות פסיכולוגיות.
מטרת המחקר הנוכחי הינו לבחון את מאפנייני השינה והחלימה של בעלי חלומות סיוטיים בקרב אוכלוסייה נורמטיבית ואת ההבדל בין נשים לגברים בהקשר זה.
בשל השונות הגדולה הקיימת בין אנשים בעיניין חלומות וחלימה, בכדי לחזק את התוצאות כלל המחקר שלוש קבוצות, שתיים לשם רפליקציה של תוצאות הקבוצה הראשונה.
מתוך מדגם סטודנטים לפסיכולוגיה אספו נתונים לגבי הסיוטים של הנבדקים. הסטודנטים שדיווחו כי הם חווים חלומות לעיתים תכופות נשאלו שאלות נוספות על אופי החלומות שלהם, רובן מדורגות בסולם ליקרט (1-7).
תוצאות המחקר:
83% דיווחו כי יש להם סיוט לפחות פעם בשנה
15%- לפחות פעם בחודש.
5%- לפחות פעם בשבוע.
- נשים דיווחו על סיוטים כ- 50% יותר מגברים.
כאשר נבדקו ההבדלים בין החולמים יותר סיוטים נמצא כי:
החולמים יותר סיוטים מאופיינים באיכות שינה פחות טובה, היינו קושי להרדם, התעוררות במהלך הלילה וכו'. חולמים יותר, מושפעים יותר מחלומות, ויש להם יותר חלומות חוזרים. הם השתמשו יותר במושגים של בכי, קנאה, פחד, חוסר אונים, פראנויה ומושגים טרגיים נוספים.
מבחינת ההבדל בין נשים לגברים נמצא כי בחלומות בכלל, לא בסיוטים בלבד, נשים מושפעות יותר מחלומות , זוכרות יותר חלומות ומתארות את החלומות שלהן בצורה חיה יותר וכן מושפעות יותר מהחלומות.
בהתייחס לשתי הקבוצות הנוספות של המחקר, נימצאו נתונים דומים באשר להבדלים בין הקבוצות, מה שמחזק את תוצאות המחקר.
|