תקציר: Dreams, Art and Virtual Worldmaking
Dreams, Art and Virtual Worldmaking
Bert O. States
Bert O. States
מאת: מערכת תורת החלום
תאריך פרסום: 3/3/2008
תקציר מאמר מתוך:
Dreaming, Vol. 13 No. 1, June 2003.
Dreams, Art and Virtual Worldmaking
Bert O. States
תמצת את המאמר: עידן נוני (בוגר החוג לפסיכולוגיה)
חוקרי חלומות כדוגמת פרויד מייחסים לחלומות תפקיד ייחודי. מחבר המאמר הזה איננו נמנה עימם. במאמר הנוכחי מתאר ברט סטייטס את דעתו על תפקיד החלום בעזרת מקורות שונים, לאו דווקא מדעיים, ואף פילוסופיים בחלקם.
בפתח דבריו, סטייטס טוען שאם לדיבור או משחק אין "תפקיד ייחודי", למה לנו לטעון שחלומות שונים בעניין הזה? ישנן תיאוריות רבות לגבי תפקיד החלום (בין היתר: עיבוד זכרונות, הורדת מתח, תראפיה עצמית ועוד) אך אין לנו הכלים לבדוק שהפונקציות האלו משפיעות על התנהגותנו בגלל שאנו חולמים דווקא, ותו לא. הרי חלק ניכר מהפונקציות האלה מתבצעות אצלנו גם ביום יום, ואם כך איך נטען ל"תפקיד ייחודי" לחלום? סטייטס לא פוסל את התיאוריות האלו. יתכן בהחלט לומר שהחלימה היא המשך של התעסקות בדיונית בענייני היום, התשוקות והפחדים שלנו. הוא מצטט תיאורטיקן שתיאר את ההמשכיות באופן הבא: "מעבר מחשיבה ממוקדת בזמן ערות לחשיבה משוחררת, משם לחלומות בהקיץ ולבסוף לחלימה". טיעונו המרכזי הוא שהפונקציה של החלימה- תהיה אשר תהיה- איננה שונה בהכרח מפונקציות של פעילויות אחרות של המוח, ואל לנו לבחון את הפונקציה הזו בנפרד מהן.
סטייטס מחשיב את החלימה כשייכת למשפחה רחבה של "בניית עולם וירטואלי" (Virtual worldmaking) יחד עם חלומות בהקיץ, אומנות על כל סוגיה, היסטוריה שיבטית, מיתולוגיה, רכילות ועוד. במאמר הנוכחי הוא מרחיב על הקשר בין החלימה לאומנות (קשר אחד כזה הוא העושר התפיסתי שאין לו מקום במה שאנו תופסים בתודעתנו ביום יום).
|