תקציר: חלומות חשובים: ביזארים או יפיפיים?
תקציר: חלומות חשובים: ביזארים או יפיפיים?
מאת: רז אבן
תאריך פרסום: 18/2/2008
תקציר מאמר מתוך:
Dreaming, Vol. .Vol. 11, No. 4, 2001
Significant Dreams: Bizarre or Beautiful?
Roger M. Knudson
תמצתה את המאמר: רותם אהרון (בוגרת פסיכולוגיה)
תקציר: חלומות חשובים: ביזארים או יפיפיים?
לעיתים ישנם חלומות שמשמעותם כל כך גדולה כך שהם נזכרים לכל החיים. כאשר עוסקים בחלומות בעלי משמעות ישנה נטייה לעסוק בפן הביזרי שלהם, הלא מציאותי ופחות ביופי ובתרומה שהם מספקים. לפי מחברי המאמר, כאשר בוחנים חלום משמעותי, המושפע מחייו של החולם וכן משפיע עליהם, יש לתת משקל יתר לרעיון של היופי, של הקשר למציאות ופחות לעסוק בפן הביזרי.
בלב המאמר עומד סיפורו של רוג'ר, פרופסור למוסיקה. רוג'ר זוכר חלומות על מוסיקה כבר משחר נעוריו. את מרכז ההשראה לנגינתו קיבל מהביטלס, בעיקבותיהם החל לנגן בגיטרה. הוא מעיד כי במהלך חייו השתדל לפעול על פי האינסטינקטים שלו עצמו ולא לפי דיברי הסובבים אותו, ומיראות עיניו החלומות הינם חוויה של התבוננות פנימית ועם הזמן הוא למד להשתמש בהם. וכך, בעיקבות חלום הוא פיתח יצירה וזכר את אותו החלום לשארית חייו.
ומכאן עולה השאלה- האם הדימיון לבדו בכוחו לעורר ידיעה חדשה, או שמה החלום הינו תוצאה של ידיעה קיימת בלבד?
הגישה הרווחת כיום הינה הגישה הרפרזנטטיבית, לפיה אל לנו לחשוב כי החלום הוא פרי הדימיון בלבד, כי אם מבוסס על חוויות היומיום ומידע הקיים בתת מודע. הגישה הפרזנטטיבית האומרת כי אדם מסוגל ליצור חלום משמעותי, בו קיים מידע שלא חווה קודם, הינה גישה בעלת משקל מופחת.
האנט לוקח את שתי הגישות וטוען שהחלומות המשמעותיים הינם שילוב של הדברים. סיפורו של רוג'ר אכן מחזק גישה זו- הלא חלומו היה מורכב מחיי היומיום- הוא מספר על עצים שראה, ונוף- חוויות ויזואליות מוכרות. אך עם זאת מביא רוג'ר תחושות חדשות ופרשנויות ואף טוען כי למד עקרונות מוסיקליים חדשים שלא ידע קודם.
מקרה זה של רוג'ר מוכיח כי אכן תתכן קריאטיביות בחלום שאינה קשורה בהכרח למידע הקבור בתת מודע של האדם וכי אכן יש להמשיך ולפתח ולחקור את תרומתם של חלומות על עתיד החולם.
|