תורת החלומות וחקר החלימה : כתב-עת מקוון

אסופת מאמרים

חבל הטבור של הפסיכואנליזה / ד"ר ערן רולניק

מאמר מבוא לתרגום החדש לספר "פירוש החלום" של זיגמונד פרויד
תאריך פרסום: 18/1/2008

    חבל הטבור של הפסיכואנליזה /     ד"ר ערן רולניק                

 ד"ר ערן רולניק- פסיכיאטר, היסטוריון ומתמחה במכון הישראלי לפסיכואנליזה. מלמד באוניברסיטת תל-אביב, מתרגם ועורך מדעי של רבים מחיבורי פרויד שראו אור בעברית.

מחבר "עושי הנפשות: עם פרויד לארץ ישראל 1948-1918" (עם עובד, 2007). 

                   

 המאמר ראה אור כמבוא לתרגום החדש  לספר "פירוש החלום" של זיגמונד פרויד (עם עובד, 2007) ©

 נשלח למערכת "תורת החלומות והחלימה" ע"י הוצאת "עם עובד"  ©

     ומפורסם כאן בהסכמתו האדיבה של המחבר

 

 

"היה לי חלום כזה, שהשכל בכבודו ובעצמו לא יוכל להסביר איזה חלום היה לי.

חמור–גרם מי שינסה לפענח את החלום הזה."

                                                                     ויליאם שייקספיר, חלום ליל קיץ

 

Ultra posse nemo tenetur (1. ) במילים אלה נפתח אחד ממאמרי הביקורת הראשונים שנכתבו על פירוש החלום בשנת הופעתו. על הפתיח העוקצני ועל המאמר הפרודי חתום פרופ' אלכסנדר פרויד, אחיו הצעיר של זיגמונד פרויד ומי שנחשב לאחד ממומחי התעבורה החשובים של תקופתו. אלכסנדר וזיגמונד פרויד נהנו על פי רוב זה מחברתו של זה וערכו כמה מסעות משותפים לאיטליה וליוון — מסעות שהותירו את רישומם בחלומותיו של זיגמונד פרויד ובכמה מחיבוריו המפורסמים.

קוראיו של פירוש החלום מתוודעים לאלכסנדר פרויד בפרק השישי. בסצינה אבסורדית ולגלגנית למדי מופיע אלכסנדר בחלומו של אחיו בתפקיד הרכּב המבולבל הנוהג את כרכרת הרוזן טון לתחנת הרכבת המרכזית. (2 )

לזיגמונד פרויד היו באותן שנים כמה וכמה סיבות להתקנא באחיו. בסמוך למועד פרסומו של פירוש החלום הבלתי אפשרי פרסם אלכסנדר פרויד את מחקרו השימושי על תעריפי רכבות והקשר שלהם למדיניות הסחר. הספר זיכה אותו בפרופסורה עוד לפני שאחיו, המבוגר ממנו בעשר שנים, התכבד בתואר הנכסף. לאלכסנדר היו באותה עת קוראים נאמנים ורבים יותר מאשר לאחיו. המאמרים שפרסם דרך קבע ב"ידיעות התעבורה" נקראו על ידי רבבות סוחרים וקייטנים שלא מצאו את ידיהם ואת רגליהם בסבך מסילות הברזל ונתיבי השיט החדשים שחצו את אירופה  לאורכה ולרוחבה במפנה המאה ה– 19 .

אלכסנדר פרויד לא פרסם את המאמר שכתב בגנות יומרותיו של אחיו המנסה לעשות את הבלתי אפשרי ולפענח את חידת החלום. ההשערה הרווחת היא שכתב אותו במחאה על חשיפת היתר שרבים במשפחתו של פרויד הרגישו שנפלו לה קורבן בספר החלומות וכי מאמרו נועד מלכתחילה להיקרא בחוג המשפחה. אולם המומחה לתעריפי רכבות לא הסתפק במתיחת ביקורת על יצר ההתערטלות של אחיו רופא הנפש. הוא יצא חוצץ נגד המסקנה שבבסיסו של כל חלום מונחת משאלה בלתי ממומשת, וסיכם את מאמרו בקביעה כי כל חלום מציע את עצמו  לאינספור פירושים בהתאם לנטיות לבו של פותר החלום   Freud, A., [1900]  ,  2002) . צא ולמד: בווינה של מפנה המאה ה– 19 אפילו מומחה לתעריפי רכבות יכול היה למתוח ביקורת נכוחה על תיאוריית החלום של זיגמונד פרויד.

 

1.   לטינית: איש אינו מחויב לבלתי אפשרי

2  .   למיטב ידיעתי איש מבין פרשניו של חלום זה לא ייחס משמעות לעובדה שכרכרת הרוזן טון שאינה מגיעה ליעדה נהוגה בידי אלכסנדר פרויד, המומחה לנתיבי תעבורה.

 

 המאמר המלא:

 חבל הטבור של הפסיכואנליזה     חבל הטבור של הפסיכואנליזה / ד"ר ערן רולניק 1

 

 

 

   

תגובות

הוספת תגובה

אין עדיין תגובות למאמר זה.

צרו קשר

מוזמנים ליצור עימי קשר.


×Avatar
זכור אותי
שכחת את הסיסמא? הקלידו אימייל ולחצו כאן
הסיסמא תשלח לתיבת הדוא"ל שלך.