תוכן: | כיצד ללמוד לבחינה?
הפן הפסיכולוגי: תלמידים שלומדים לבחינה, נוטים לחשוב שמסת החומר היא יותר מדי בשבילם, ואין להם סיכוי. אחרים נוטים לחשוב שלא משנה כמה הם יתאמצו - אין מצב שהם יזכרו את כל החומר בע"פ. כאן נעוצה הטעות... אמנם חלק מהחומר הוא פשוט שינון בע"פ. אבל חלק בלתי מבוטל ממנו הוא הבנה. אם תבינו מה שאתם קוראים, תצליחו גם לזכור זאת. כמו כן, להיות בלחץ לא יעזור לכם. הלחץ הוא מכשול להצלחה ומרחיק אתכם מהמטרות שלכם. אם אתם לחוצים ומבזבזים זמן יקר בהתעסקות במחשבות על "כמה רע יהיה", לא רק שאתם מלחיצים את עצמכם יותר, אתם גם, כאמור, מבזבזים את הזמן היקר שיכולתם להשקיע במשהו אחר – כמו למידה יעילה.
הפן המעשי: האם אתם טיפוסים חרשנים שיכולים לשבת ליד השולחן במשך שעות ולהיות מרוכזים לאורך כל הזמן? (הסגנון החרשני) האם אתם כאלו שזקוקים למנוחות? להפסקות רענון? (הסגנון המעשי) האם אתם כאלו שממש לא רוצים ללמוד ויושבים ללמוד רק כי הם חייבים? (הסגנון המאולץ)
טיפים לכל הסגנונות: (1) יצירת סדר עדיפויות - לפני כל למידה או התכוננות יש חשיבות לתת עדיפות לנושאים בהם אתם מתקשים יותר ודורשים התעמקות רצינית מצדכם. בדקו מהם הנושאים בהם אתם חלשים יותר וסדרו לכם את רשימת הנושאים עפ"י הדירוג הזה. זוהי רשימת סדר העדיפויות שלכם, במובן של השקעת זמן למידה. (2) חלוקה למנות - חלוקה לזמן היא לרוב "מוּעֶדֶת לכישלון". כשאנחנו קובעים לעצמנו מראש שנלמד זמן רב מסוים, אנחנו נכנעים ומוותרים. עם זאת, אם נחלק את חומר הלימוד למנות, נוכל לעמוד במשימה ביתר קלות. אם יש לכם מספר פרקים ללמוד בנושא מסוים תחליטו שתלמדו פרק אחד כל יום. רצוי, במידה ואינכם מתבלבלים, לעשות חלוקת חומר רוחבית. הכוונה היא לגעת בכמה נושאים באותו היום. באופן כזה לא תשכחו נושא מסוים כי "לְמדתם אותו בהתחלה". (3) סביבה נייטרלית – הימנעו מפיתויים מפריעים כמו טלויזיה ומחשב. הם רק מפריעים להתרכז וליצור לימודים מועילים. הספרייה, החברים ואפילו הגינה בחוץ הם מקומות מצוינים לברוח אליהם. (4) חברים - לא לכולם זה מתאים, אבל למידה בקבוצות יכולה להיות ההבדל שבין שיעמום טוטאלי ללמידה מהנה ומועילה. כשלומדים ביחד, והוגים את הטקסט בקול רם, קל יותר לזכור אותו. (5) כלי עזר - כלי עזר הם כל גורם שיכול לסייע לכם להבין את החומר: ספרים, אינטרנט, פורומים (בייחוד הפורום שלנו...) ואפילו מומחים בתחום. אם יש בנמצא - אל תהססו להיעזר בהם!
עצות פרטיות. הסגנון החרשני: לשכנע אתכם לשבת ללמוד - איננוּ צריכים. אז לפחות נסביר לכם איך למצות את המקסימום מסגנון הלמידה שלכם. אם אתם לומדים ולומדים ולומדים ואחרי כשעה מגלים שבעצם אין לכם מושג מה קְראתם, סימן שסגנון הלמידה הזה לא טוב לכם. אם אתם יושבים ללמוד במשך שעות, בִּדקו האם אתם קולטים את כל מה שאתם קוראים. אם לא - אַמְּצו סגנון לימוד שונה. אם אתם גם חורשים וגם מצליחים להבין – מצבכם נהדר.
הסגנון המעשי: הסגנון "הרצוי". הפסקות לימודים הן הכרחיות ללמידה מועילה למרבית האנשים. הפסקת לימודים צריכה להיות כזו שמפיקים את המירב ממנה. אם החלטתם להפסיק את הלימודים - עשו משהו שתוכלו להפיק ממנו את מירב הכיף וההנאה, כדי שתוכלו להסתפק בהפסקה שלקחתם מבלי להאריך אותה עוד יותר. צפו בטלוויזיה, גִלשו באינטרנט, דברו בטלפון, צאו החוצה לנשום אוויר, עשו ספורט וכו´...
הסגנון המאולץ: הסגנון הכי בעייתי. איכשהו תצטרכו להוציא את עצמכם מִזֶּה. ההמלצה שלנו היא להשתמש בכמה שיותר כלים שעוזרים לכם להתמודד עם הלימודים. אם אתם חייבים חֶבְרָה, לִמְדו עם חברים. אם אתם חייבים מוזיקה ברקע - שימו. אם תרגישו נוח יותר ללמוד על המיטה – לכו על זה. העיקר שתמצאו את התנאים האידיאליים בשבילכם ללימודים. ברור לכם שהחומר לא ייכנס מעצמו לראש. המאמץ חייב לבוא מכם, אחרת לא תראו תוצאות.
טיפים נוספים לכולם: -- נסו להכין לעצמכם מבחנים מדוּמים. לאחר קריאת החומר בחנו את עצמכם. גלו מהן הנקודות החלשות שלכם ועליהן התעכבו בהמשך. -- סכמו את החומר תוך כדי קריאה. כשכותבים את החומר שוב, הוא נקלט יותר טוב. קראו בקול רם. -- עִרכו את העניינים והנקודות המרכזיות בטבלות, תרשימים ועזרים מוחשיים אחרים. כך הטקסט ברור יותר. -- לא מבינים משהו? הרימו טלפון למישהו ותשאלו. כאשר משאירים דברים בצד אפשר לאבד מאוד מהר את ההבנה גם לשאר הנושאים. אל תתביישו להרים טלפון למורה. אין מי שיעזור? נסו לחפש את המידע במרשתת. -- אם לא עמדתם במכסת המנות שהקצבתם לעצמכם אל תעבירו חומר ליום למחרת מבלי לשנות את הקצבת המנות. שנו את הלו"ז בהתאם. זה קצת מייגע, אבל עדיף על בזבוז זמן טוטאלי וייאוש. -- הקפידו על תזונה ושתייה נאותים לאורך כל ימי הלימודים. זה נשמע מגוחך, אבל זה קריטי! שתו מספיק ואִכְלו באופן מבוקר ומגוון. החושים מתחדדים - הכל עובד טוב יותר. התעמלות יכולה לעשות הבדל עצום!
ממש לפני הבחינה: -- בלילה שלפני יום הלימודים האחרון שְנוּ קצת פחות מהממוצע כדי שבערב שלפני הבחינה תהיו עייפים מספיק ותוכלו להירדם ולישון כמו שצריך. אם תישנו בלילה שלפני יום הלימודים האחרון 10 שעות, לא תצליחו להירדם בלילה הבא, ותקומו לבחינה עייפים. -- את יום הלימודים האחרון הקדישו לחזרה על הנקודות הרופפות שטרם הצלחתם לתקן. חִזרו שוב על החומר שיש לשנן בע"פ, עִברו על כל הסיכומים ווודאו שהחומר מוכר לכם לקראת ערב מִצאו קצת זמן לנקות את הראש בפעילות שמסבה לכם אושר וכיף.
ביום הבחינה: -- אם אתם מרגישים צורך לעבור שוב על חלקים מסוימים - עשו זאת. רק בלי לחץ. הסבירו לעצמכם שלהילחץ ממש לא ישרת את המטרה, ותפיקו את המירב מהדקות האחרונות שלפני הבחינה. -- בזמן הבחינה - אם נתקלתם בשאלה שאתם לא מבינים, דלגו עליה. בשאלות האמריקאיות - בַחֲרו את הנושאים שאתם יודעים בהם הכי הרבה שאלות בוודאות. בשאלות שאין לכם וודאות לגבי התשובות לכו על "דרך השלילה". בשאלות הפתוחות נסו לחלץ תשובות, גם אם חלקיות. מקבלים ניקוד גם על חצאי תשובות, לכן אל תשאירו שום תשובה ריקה. לא מזיק לנסות לענות אם לא יודעים. |