פרשת השבוע למבוגרים וילדים, לשיחה במשפחה ובין חברים.
תשס"ה פרשת קרח במדבר פרק ט"ז- פרק י"ח.
כאב, אובדן דרך, מוות, אהבה ותקווה בשירי ארץ ישראל בהם מופיע שקד.
המשבר בתוך העם אחרי חטא המרגלים רק הולך ומעצים. לסיום פרק משברי זה במדבר פרק יז (כג) וַיְהִי מִמָּחֳרָת וַיָּבֹא משֶׁה אֶל אֹהֶל הָעֵדוּת וְהִנֵּה פָּרַח מַטֵּה אַהֲרֹן לְבֵית לֵוִי וַיֹּצֵא פֶרַח וַיָּצֵץ צִיץ וַיִּגְמֹל שְׁקֵדִים:
ובשירי ארץ ישראל אנו מוצאים שלל רב.
לאה גולדברג: בארץ אהבתי השקד פורח, בארץ אהבתי מחכים לאורח, שבע עלמות, שבע אמהות... אל ארץ אהבתי יבוא עולה רגל. בשעה טובה, בשעה ברוכה, המשכיחה כל צער.
ביאליק: שלום רב שובך, ציפורה נחמדת, מארצות החום אל חלוני - אל קולך כי ערב מה נפשי כלתה, בחורף בעוזבך מעוני...התישאי לי שלום מאחי בציון, מאחי הרחוקים הקרובים? הוי מאושרים! הידעו ידוע כי אסבול, הוי אסבול מכאובים?...ואחי העובדים, הזורעים בדימעה - הקצרו ברינה העומר? - מי יתן לי איבר ועפתי אל ארץ בה ינץ השקד...
שמעון בס ברחבי כרמי מולדת השקד כבר פורח, הנרקיס נותן ריח, מתנוסס תכול רום. נצא נא, כולנו אל גיא ואל גבע כי חג הוא לטבע, כי חג הוא היום. תבורכנה הידיים השולחות פה לזרוע, גם לשתול וגם לנטוע ממזרח ועד ים.
נעמי שמר: מעוז צור ישועתי לך נאה לשבח...מעוז צור ישועתי מבצר עיקש וקישח, עצי שקד ליד ביתי עומדים בלובן פורח...מעוז צור ישועתי, בקרב אין קץ ינצח...
עמנואל הרוסי: התזכור עוד את אור הירח, את הליל הכחול שטוף האור, את ענף השקד הפורח, ואותי התזכור התזכור. ודאי שכח וזה פשוט כל כך, פגש אחת אהב מעט ואחר כך שכח
אהוד מנור: בן יפה נולד על כתף הכרמל ומברכים רבים הגיעו מכל עבר. גשם טוב ירד כי נעתר האל והחיטה נבטה בשדות השבר. שמש חם זרח ורוח קר נשב הילד כבר לומד לקרוא בספר. עץ שקד פרח, סיון, תמוז ואב והתינוק הרך היה לגבר...ציפורים עוזבות, בערב כבר קריר, יפה בליל שבת חיכתה בשער. סתיו ברחובות מחר היא בת עשרים, אך למה לא מלאו עשרים לנער?
דודו ברק: עמוק עמוק בתוך החורף נולד תינוק כולו רועד וכשלאור פיזז ממש ברגע זה בחלונו עלו פרחי שקד...דרך ארץ השקד דרך אור ודמע באתי ילד קט רועד באתי גבר חי. ובצד אני עומד על ידי נושמת דרך ארץ השקד ארץ אלוהי...בחצרך שקד פורח ליד השוקת השבורה ליד שברי לבך עומד ומחייך אילן המחולות והשירה. טשרניחובסקי: את אינך יודעת, מה מאוד יפיפית! עינייך שני שקדים חצובים כרום ים, שבויות סוד בראשית, וכעדים למסתרי גזרה בשפת עדי עד לך קוראים ומפתים ומקסמים בצו...ובאושרי, ברגעים, את כולך שלי...
יוסי בנאי: ...זמזם את המנוחה, אל תתרוצץ כמו איזה שד. תתן לזמן ללכת בשבילך, זמזם ת'זמן, הזמן זה כמו שקד. שקדים, אתה הלא נורא אוהב, רק אל תאכל בבת-אחת. תבחר שקד אחד עם כל הלב, לטף אותו מעט ביד. תפשיט אותו מהקליפה יפה, שקד, הלא זה כמו תינוק. זמזם אותו נכון כמו רופא, אל תתייחס אליו בצחוק. תמיד תבדוק שלא יהיה מריר, גם לשקד צריך גישה. זמזם אותו יפה, זמזם כמו שיר, זמזם שקד, שקד זה כמו אישה.
נתן אלתרמן: כי סערת עלי, לנצח אנגנך שוא חומה אצור לך, שוא אציב דלתיים! תשוקתי אלייך ואלי גנך ואלי גופי סחרחר, אובד ידיים!...עד קצווי העצב, עד עינות הליל ברחובות ברזל ריקים וארוכים, אלוהי ציווני שאת לעוללייך, מעוניי הרב שקדים וצימוקים.
דן אלמגור: וולה יש ל זוג עיניים - כשני שקדים בשוקולד. אם רק תציץ בה פעמים הן אל לבך טוות מרבד. היא רומיה, ואני רומיו היא יוליה ואני – יואל כל הכפר רק זאת יודע: כי לי הועיד אותה האל.
רחל: אעולל כגפן שארית הרחש ואשלח מנחה לך מזמרת לבי כל שיד העצב לא עקרה משורש שקדים-הזעם לא שדף עוד בי...זכר ליל הסהר על חלקת המים זו תרועת האושר בעלות ימי כבשני תולעת בה אקשור הטנא ואשלח אליך התשמח לשי?
שבת שלום
יששכר
פרשת השבוע למבוגרים וילדים, לשיחה במשפחה ובין חברים.
תשס"ד פרשת קרח במדבר פרק ט"ז- פרק י"ח.
*קרח ובני עדתו משבט לוי ודותן ואבירם משבט ראובן, מתלוננים בפני משה על כי מתנשאים הם על קהל ה'. משה מזמינם לבירור בשאלה מי מנהיג העם.
מקור הסמכות של משה הוא האלוהים. סמכות מכוח אמונה. מה מקור הסמכות שלנו כמבוגרים כאשר ילדנו מתנשאים מעלינו? מה אמונתנו במקור סמכותנו?
*מתקיים מבחן בחירת אלוהים בקדוש באמצעות בחירת מחתת נחושת. המחתה בעבודת הקודש עשויה זהב, בצורת כף שטוחה ושימשה להבאת הגחלים ופיזורם על גג מזבח הקטורת.
כאשר אנו בוחרים מנהיג? מורה? פילוסוף, סופר? מטפל? האם ערכיו ותורת המוסר שלו חשובים? חישבו על המנהיג הרוחני שלכם? מהי תורתו? מה מקור סמכותו?
*ה' מתכוון לכלות את כל העדה המורדת. משה ואהרון מתנגדים ומבקשים: "אל אלוהי הרוחות לכל בשר, האיש אחד יחטא ועל כל העדה תקצוף?" אלוהים לא נענה לבקשתם. משה מתנצל בפני העם "...ה' שלחני לעשות את כל המעשים האלה..."
*האדמה פתחה את פיה ובלעה את קורח, כל עדתו ורכושם. אש גם אכלה את מקריבי הקטורת. מחתות הנחושת רוקעו כפחים כציפוי למזבח לזיכרון עולם.
איזה חפצים יקרים, כל אחד שומר לזיכרון עולם? האם הם מסמלים טוב או רע? מה הערך שבשימור זיכרון רע? הביטו סביבכם, מה מהתרבות והאמונה היהודית מרוקע על המזבח הפרטי שלכם? שבת? יום כיפור? פמוטים, סידור של סבא?
*כל עדת בני ישראל שוב מתלוננים על משה ואהרון על כי המיתו את עם ה'. אלוהים מחליט לנגוף בעם. משה ממהר להנחות את אהרון לכפר על בני ישראל באמצעות מחתת הזהב. אהרון רץ אל תוך הקהל כאשר הנגף כבר החל והמגפה נעצרת.
משה מגלה סתירה בתורת אלוהים. העונש על החטא אינו מתאים לדעתו. הוא נאבק עם הסתירה באמצעות כלי הקודש לכפרה שאלוהים עצמו נתן לעם. חישבו על הרגעים בהם אתם נאבקים נגד התורה היהודית? האם אתם נאבקים בה מתוכה? מחפשים תורות אחרות לסתור אותה? חיים בשלום עם הסתירה?
*אלוהים מנחה את משה לבקש מכל שבט מטה. והיה האיש אשר אלוהים יבחר בו, מטהו יפרח. גם אהרון מניח את מטהו. מטה אהרון הוא שפרח "ויצא פרח ויצץ ציץ ויגמול שקדים." מטה אהרון מושם אף הוא לפני העדות למשמרת.
מי מכיר את העציצים היפים שלו שמגיבים למוזיקה ואהבה. נס? תופעה טבעית?
*בני ישראל פונים ברוב ייאושם אל משה: "גווענו אבדנו, כולנו אבדנו"
תשובת אלוהים: הכוהנים והלויים משרתי הכוהנים, מגינים על העם.
מה יציל אותנו ברגעי הייאוש ברגעי סוף אפשרי? מה יהפוך את הייאוש ואובדן האמונה לתקווה? ישאל כל אחד את עצמו שאלה זו.
*הכהנים מקבלים תמורת עבודתם תרומה מכל הקרבנות והתרומות שבני ישראל מביאים לה'. בני הלוי מקבלים את המעשר כתמורה לעבודתם. הלויים נותנים מעשר מן המעשר לה' תרומה כהנים. בני ישראל אינם מתקרבים עוד לאהל מועד.
נראה שמכאן צמח ה החובה לעניים המקבלים מעשר, לתת אף הם מעשר מן המעשר, כדרך לחוות מעט הרגשת ערך.
עונש קולקטיבי וערבות הדדית.
אלוהים מחליט להעניש עדה שלמה עבור חטאי איש אחד. עונש קולקטיבי? יש המתנגדים ויש המקבלים? הבה ונחשוב לעומק על עונש זה. מה ערכו? חישבו על אפשרות עונש קולקטיבי לילדיכם? לכיתה, לעובדים? על איזה חטא? חישבו על החיוב שבעונש זה. האם התקרבתם או התרחקתם מרעיון הערבות ההדדית? מדינת רווחה? סוציאליזם? |